• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. szeptember. 23. péntek
  • 0

Rekorddal ért véget a 20. Spinoza Fesztivál

Idén 20 éves a Spinoza Színház, és a 20. Spinoza Fesztivált rendezték meg szeptember 8. és 19. között.
title image

Rekorddal ért véget a 20. Spinoza Fesztivál

 

Idén 20 éves a Spinoza Színház, és a 20. Spinoza Fesztivált rendezték meg szeptember 8. és 19. között. A fesztivál alatt 14 programot láthatott a közönség,70 közreműködővel. Színháztörténeti rekordot is felállítottak.

 

– A budapesti színházak történetében még nem volt arra példa, hogy egy teátrum 20 ingyenes nyilvános szabadtéri koncentert adjon, amelyre bárki eljöhetett. – mondja jogos büszkeséggel Sándor Anna, a Spinoza alapító vezetője.  

A fesztivált megelőző ingyenes koncerteken a komoly zenétől a klezmeren át a rockig, Fellegi Balázs operaénekestől, Gerendás Péterig, és Jávor Ferenc Fegyáig, a műfajok legjobb előadói énekeltek, muzsikáltak a nagyérdeműnek. Az utca népe pedig gyakran táncra perdülve ünnepelt együtt a Spinozával. Az örömkoncerteket végigfotografálta kollégánk, Bazánth Ivola. Gyönyörű fekete-fehér szociofotóiból a Spinozában kiállítást rendeztek, s ez október 15-ig látható.

Bár a magánszínház picike, a nézőtere mindössze 70 fős, mégis hatalmas feladatot vállaltak: a fesztiválon két színházi és egy filmes bemutatót is tartottak. Ráadásul a színházi premierjeik is különlegesek, mivel csak kortárs magyar szerzők zsidó tematikájú darabjait tűzik műsorra.

A Spinoza semmilyen állami támogatást nem kap a működéséhez, a színpadjuk is nagyon kicsi, így hát gyakran mutatnak be monodrámákat. A Spinoza Fesztiválon is két új monodráma premierjét nézhettük meg: az Írd újra Shakespeare-t Lackó Gábor írta, Surányi András rendezte, és Cserna Antal lehengerlő játékát vastapssal fogadta a közönség. A darab meghökkentő kérdést vet föl: vajon antiszemita mű-e a Velencei kalmár, és mi lenne, ha Shakespeare átírná? A másik bemutatóban Csákányi Esztert látjuk újra a Spinoza színpadán, aki Kertész Imre, Nobel-díjas írónk első feleségét, Vas Albinát alakítja. A méltatlanul elfelejtett, elképesztő sorsú asszony történetét Sándor Anna kutatta, és írta meg az Albina: A nő a Nobel-díj mögött című monodrámát. Az olvasószínházat Czeizel Gábor rendezte.

Filmtörténeti esemény volt a Történetek a zsidó munkaszolgálatról szóló dokumentumfilm három első részének bemutatása. Egykori munkaszolgálatosokkal készített filmes beszélgetéseket Dénes Gábor rendező, még a 90-es évek elején, ám a felvételek dobozban maradtak. A rendező azonban úgy érezte, most, hogy Horthy Miklós szobrát avatták fel a parlamentben, fontos mindenkihez eljuttatni a túlélők üzeneteit a holokusztról. Sajnos a filmek szereplői közül már senki sem él. A rendező az egykori munkaszolgálatosok visszaemlékezéseit közzéteszi a Youtube-on, a Dega moziban. 

Sándor Anna elmondta, az eddigi Spinoza Fesztiválok közül ez volt az egyik legsikeresebb. Igazolták ezt a teltházas előadások, nem egy produkcióra olyan gyorsan szétkapkodták a jegyeket, hogy két előadást is tartok belőle egymás után ugyanazon a napon.

S bár az energiaárak brutális emelkedése a magánszínházat is súlyosan érintik, a közönség 20 éve tartó töretlen szeretete igazolja: szükség van a Spinozára, és azokra az értékekre, amit egyedülállóan közvetít. 

kohezios_alap