• írta Sári Judit
  • 2022. október. 10. hétfő
  • 0

Rakjunk rendet! - Lombhullástól, lomtalanításig

Önkormányzatunk Facebookon indított köztisztasági kampánya a takarítás világnapján vette kezdetét.
title image

Rakjunk rendet! - Lombhullástól, lomtalanításig

Itt van az ősz, a nagytakarítások ideje, mert muszáj az elhullott faleveleket összeszedni, meg egyébként is, ha sokat fog esni ősszel, akkor a sok porból csak sár lesz. Ilyenkor ősszel a lakásokban is elkezdődik a téli ruhák átvizsgálása, és a szekrények kipakolásával elkezdődik a készülődés a lomtalanításra is. Önkormányzatunk Facebookon indított köztisztasági kampánya a takarítás világnapján vette kezdetét, és szeptember közepe óta nagyon sok tájékoztató posztban hívtuk fel a figyelmet a teendőkre, a kötelezettségekre.

A parkok kerítésére mindenhol tájékoztató táblák kerültek, mit, szabad, mit tilos, mit hol lehet bejelenteni információkkal.  Persze a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a játszótéren tilos a dohányzás, vagy a közterületeken az alkoholfogyasztás, de nem árt rá felhívni a figyelmet. Hasonló infótábla ad tájékoztatást a kutyafuttató helyéről is, „Itt kutyák játszanak” felirattal, sőt, kifejezetten a humort eszközül használva olyan plakátkampányt is indítottunk, amelyen jópofa szlogenek és meghökkentő képek párosításával hívjuk fel a figyelmet arra, hogy magunknak tartjuk tisztán a kerületet, ha nem szemetelünk.

-          A takarítás folyamatos, minden nap, immár hétvégén is járják a kerületet a Tiszta7 munkatársai, napi 50 ezer négyzetmétert feltakarítva – tájékoztatott dr. Kispál Tibor alpolgármester. - Szeptemberben megtörtént a teljes kerület fertőtlenítő takarítása, és a vizes utcamosógépek is egészen a fagyok beálltáig járni fogják az utcákat.

Családi nap – a köztisztaság jegyében

Kampányunk újabb elemmel is gazdagodott, az október 8-i Almássy téri családi nap kifejezetten a köztisztaság köré szerveződött. A papírgalacsin dobálás - kötelezően a kukába célozva -, a köztisztasági kvíz, a szelektív „szemét” válogatása, a köztisztaság elemeire épülő memóriajáték, és még nagyon sok érdekesség várta a csemetéikkel érkező szülőket, akik ezen a napon még furikázhattak is egyet a járdatakarító gép utasaiként. A szülők is. Ajándék is járt a legszorgalmasabbaknak, kislabda, buborékfújó, az ügyesebbeknek hátizsák, a szülőknek vászonszatyor.

-          Talán a legfontosabb mégsem az apró ajándékok sora volt ezen a családi napon, hanem az, hogy olyan játékokat vittünk ki a térre, olyan cselekvéssorokat mutattunk meg a gyerekeknek, olyan találós kérdéseket tettünk fel, amelyek fontosak a köztisztaság megőrzésében. Ha játszva megtanulják, hogy a szelektív kuka mire való, ha automatikussá válik, hogy a csokipapírt a kukába dobják, ha később, amikor meglátják a járdatakarítógépet ismerősként üdvözlik, akkor közösen tehettünk azért, hogy gyermekeink egy tisztább világban nőhessenek fel – mondta Kispál Tibor a rendezvény végén.

A köztisztasági kampány folytatódik. Mivel a szeptember közepére tervezett első takarítási nap az esős időjárás miatt elmaradt, meghosszabbítottuk az ovisok számára kiírt rajzpályázat határidejét, október 21-éig, de a helyszínen is leadhatóak voltak a pályamunkák. A Facebook kampány is folytatódik, egészen a lomtalanításig minden héten újabb témával találkozhatnak az olvasók, szelektív hulladékgyűjtéssel, veszélyes hulladék leadásával, lomtalanítással, illegális szemétlerakással kapcsolatos posztokhoz várjuk a lakosság észrevételeit is. 

kohezios_alap