• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. november. 09. szerda
  • 0

Ragadd meg a hullámot, állj a változások élére!

Erzsébetvárosi diákok az európai Food Wave programban.
title image

Ragadd meg a hullámot, állj a változások élére!

Erzsébetvárosi diákok az európai Catch the Wave programban

 

Az Európai Unió és az ALDA (helyi demokrácia építésével foglalkozó nemzetközi civil szervezet) idén önkormányzatok számára hirdette meg Catch the Wave programját a Food Wave program keretében. Ennek vezetője Milano városa lett. Erzsébetváros Önkormányzata velük együttműködésben csatlakozott a programhoz, melyet az Európai Unió 3750 euróval támogat.

A Food Wave célja városi fiatalok ösztönzése a klímavédelemmel kapcsolatos aktív részvételre,  valamint a fenntartható élelmiszerfogyasztás és termelés népszerűsítése. Céljuk továbbá az élelmiszerpazarlás és a húsfogyasztás csökkentése, és hogy felhívják a figyelmet a saját, helyi, és szezonális élelmiszerek termelésére.

A program mottója: „Ragadd meg a hullámot, állj élére a változásnak”

Az Erzsébetváros Önkormányzat Klímakabinetje kidolgozott egy fenntartható élelmiszer-termeléssel és fogyasztással kapcsolatos projektet. Felhívásukat a kerület minden középiskolájába eljuttatták. A jelentkezők közül a Wesselényi utcai BGSZC II. Rákóczi Ferenc Technikumot választották ki partnernek, mivel ebből az iskolából több mint 200 diák jelezte, hogy szívesen részt venne minden programon. Ezek szeptember 1. és október 31. között zajlottak le.

Elsőként közös látogatást tettek a Szatyor Egyesület etyeki „inspirációs kertjébe” ahol nemzetközi önkéntesek fogadták a diákokat. Megmutatták nekik a különböző növénytársulásokat, miként lehet többféle növényt hatékonyan együtt termeszteni. Megismerhettek ökológiai alapfogalmakat, s azt is, hogy milyen közelről egy biofarm üvegházzal, tyúkketreccel, komposztálóval. A vidám, játékos foglalkozások közben a fiatalok az angol nyelvet is gyakorolhatták a külföldi önkéntesekkel.

Második alkalommal a Klímakabinet munkatársai a Felelős Gasztrohős Alapítvánnyal kétórás workshopot tartottak a Rákóczi technikumban. A diákok megtanulták, miként lehet mikrozöldeket ültetetni, s hogy ezek a vitaminbombák akár otthon az ablakban is megteremnek. Nem kell minden zöldségért, élelmiszerért a szupermarketekbe menni.

Az iskolai workshopon a fiatalok viaszosvásznakat is készítettek. Eldobható szalvéták és műanyagzacskók helyett, ebbe is csomagolhatják az uzsonnát, s ezzel jelentősen csökkenthetik a szemétkibocsátás. A környezettudatos szemléletváltásra az iskola tanárai és diákjai nagyon nyitottak voltak, és szívesen együttműködtek a zöld aktivistákkal. 


Ez az oldal az Európai Unió pénzügyi segítségével készült és került fenntartásra. Tartalmáért kizárólag az Erzsébetvárosi Önkormányzat felel, és ez a tartalom nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió nézeteit és álláspontját.

kohezios_alap