• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. május. 30. kedd
  • 0

Pünkösdi ételosztás a Garay téren

Pünkösd alkalmából tartós élelmiszercsomagokat és meleg ételt osztottak szombat délelőtt a Garay téren.
title image

Pünkösdi ételosztás a Garay téren

Pünkösd alkalmából tartós élelmiszercsomagokat és meleg ételt osztottak szombat délelőtt a Garay téren. Az ökomenikus jótékonysági esemény főszervezői Erzsébetváros Önkormányzata, a Dorkász Szolgálat, valamint a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége voltak. A pünkösdi ételosztás Szücs Balázs alpolgármester kezdeményezésére jött létre, aki részt vett az élelmiszercsomagok osztásában is. „Pünkösdnek épp az a legfontosabb üzenete, hogy vallástól és felekezettől függetlenül, hívők és nem hívők, mindannyian ugyanannak a közösségnek vagyunk a tagjai, és mindent meg kell tennünk a rászorulókért. Mi Erzsébetvárosban ilyen befogadó és gondoskodó közösséget szeretnénk kialakítani.” – mondta Szücs Balázs.

Már az ételosztás kezdete előtt egy órával megtelet a tér a sorban állókkal, a kerületből és azon túlról is jöhetett bárki, aki úgy érezte, szüksége van a segítségre. Szívszorító látvány volt, hogy sokan kisgyerekekkel érkeztek, babakocsit tolva, és várakoztak idős emberek is, akiknek a nyugdíja élelemre sem elég. Többen nem is maguknak csomagolták el az ételt, hanem vitték haza a beteg családtagjaiknak.

A sorban állóknak segédkezett a Dorkász Alapítvány budapesti igazgatója, Keleti Gábor is, A Dorkász egy olyan szervezet, amelynek kuratóriumában felekezetközi egyházi és laikus vezetők is vannak, és legfőbb céljuk, hogy mozgósítsák a társadalmat a szegények és elesettek megsegítésében. Keleti Gábort sokan jól ismerik a kerületünkben, hiszen korábban évekig vezette a Vörösmarty utcában lévő Golgota Nappali Melegedőt. „Felkértünk minden kerülethez kötődő egyházi, vallási szervezetet, hogy támogassák a karitatív akciónkat. Első szóra mindannyian segítettek, és 400 csomag élelmiszer gyűjtöttek össze.” – jegyezte meg Gábor.

Melegételből is 400 adaggal készültek a krisnások: a nagy tál forró lencsefőzeléket dobozokban vihették el az emberek. A krisnások hosszú évek óta működtetik a szegényélelmezési programjukat, az Ételt az életért. Évente fél millió adag ételt főznek, és egyik ételosztó pontjuk a VII. kerületben, a Rózsa utca 3-ban található. A Garay térre legalább húsz önkéntesük jött el.

A kondérnál Niedermüller Péter, polgármester állt, és vagy két órán át merőkanállal porciózta ki az illatos főzeléket. De közben azt is elárulta nekünk, nem számított arra, hogy ennyijen fognak eljönni az ételért. „Szomorú látni, hogy ennyi rászoruló van. Ez mindent elmond arról az országról, amelyben élünk. Kötelességünk segíteni nekik, ahogyan csak tudunk, és kifejezni a szolidaritásunkat: számunkra ezek az emberek ugyanolyan értékesek és fontosak, mint bárki más a kerületben.” – hangsúlyozta a polgármester.  

Az ételosztásban segédkezett még Nagy Andra független kerületi képviselő, és Dr. Oláh Lajos, Terézváros és Erzsébetváros országgyűlési képviselője is. Akit láthatóan szintén megrendített a nincstelenek hosszú sora. Nyilatkozta is: „Ha a kormány a magyar emberek százezreinek engedi el a kezét, akkor egyre nagyobb feladat hárul az önkormányzatokra. Annak ellenére, hogy a kormány az erzsébetvárosi önkormányzattól is rengeteg forrást vont el, a többszörösére emelkedtek a kerületben a szociális támogatások. Külön köszönetet érdemelnek azok a civil szervezetek, amelyek erejükön felül segítenek a szociális ellátásban.”

A jótékonysági esemény szervezésében sokan mások is részt vettek még: a VII. kerületi Család-és-Gyermekjóléti Központ, a Schola Europa diákjai, Szombatiné Kovács Margit a Fasori Református Egyházközösség dikóniai vezetője és hittársai, a Belvárosi Gyülekezet, a Budapesti Fasori Evangélikus Egyházközség, a Thököly úti Rózsafüzér Királynéja Plébánia, és a Budapesti Zsidó Hitközség


kohezios_alap