• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. november. 11. péntek
  • 0

Óvodások és idősek együtt vigadtak Márton napon

Az idősek jelképesen libazsíros kenyérrel várták a kicsiket.
title image

Óvodások és idősek együtt vigadtak Márton napon

Amerikában indult el az a kezdeményezés, hogy az idősek othonai mellé óvodákat építenek, így a gyerekek és a szépkorúak rendszeresen találkozhatnak, közös programokat szervezhetnek.

Ezt az ötletet gondolta tovább a Peterdy utcai Idősek bentlakásos otthonának vezetője, Mihályi Lászlóné, mikor felvette a kapcsolatot a közeli, Nefelejcs utcai óvodával. Azóta már az óvoda pedagógiai tervébe is bekerült, hogy minden hónapban meglátogatják az idősek otthonának lakóit. A találkozókat egy-egy téma köré szervezik, november 10-én például a Márton napi ünnepséget rendeztek.

Ez a jeles nap a hagyományok szerint a jó cselekedetekről szól, ilyenkor lámpás felvonulásokat tartottak, libát fogyasztottak.

Az idősek jelképesen libazsíros kenyérrel várták a kicsiket. Ők sem jöttek üres kézzel: liba formájú kis sütiket sütöttek, és hozták ajándékba. Volt közös rajzolás, lámpásokat készítettek. A vidám délelőttöt közös játékkal zárták. Az gyerekek táncoltak, énekeltek: „Ki a libámat elviszi, nem szívlelem, de ha visszahozza, megölelem.” Majd odafutottak egy-egy bácsihoz, nénihez, és átölelték őket. Szívmelengető pillanatokat láttunk.

Rengeteg mosoly, nevetés és ölelés volt a jócselekedetek ünnepén. Legközelebb decemberben találkoznak az óvodások és az idősek, hogy együtt készüljenek a szeret ünnepére.

Példaértékű kezdeményezés, profi szervezés, amely szebbé teszi a szépkorúak és a gyerekek életét is. 

kohezios_alap