• írta Buják Attila
  • 2022. augusztus. 23. kedd
  • 0

Nyári láz – Belső-Erzsébetváros, megerősített rendészeti szolgálat

Az ERI munkatársai éjszakánként az egész nyári szezon alatt megerősített, „normán felüli” szolgálatot látnak el. Őket kísértük éjszakai körútra.
title image

Nyári láz – Belső-Erzsébetváros, megerősített rendészeti szolgálat

A járványszünet után magához tér tetszhalott állapotából Belső-Erzsébetváros. A rendészeti igazgatóság (ERI) a nyári csúcs idején kiemelten figyel a kerületi lakosokat irritáló szabálysértések, szabályszegések, valamint a zajterhelés csillapításán munkálkodik. Az ERI munkatársai hétvégi éjszakánként az egész nyári szezon alatt megerősített, „normán felüli” szolgálatot látnak el. Őket kísértük éjszakai körútra.

Kiemelt rendészeti jelenlét szeptember 18-ig

Fél kilenc, a Klauzál tér, ahol a bevetésre várunk, már mélysötét. A közterület-felügyelet két munkatársa karolt fel minket. Ivola fotós gépét élesíti, a házak fölött világít a hold. A Klauzálon a csarnok rég bezárt, a Dob utcában gyúlnak a kocsmalámpák. Csörögve felcsapódik egy ajtó és két közteres kolléga (a helyi szleng így egyszerűsít) szerelést igazgat. Sárga mellény, sapka, az övre tűzve számunkra ismeretlen cuccok, gondolom spré, igazolvány, miegyéb. Az egyenruhásaink hivatalos személyek így igazoltathatnak, előállíthatnak és kényszerítőeszközt is alkalmazhatnak, ha kell, rendőrt hívnak. A felügyelés küzdelmes sport. A két erzsébetvárosi kolléga mégsem látszik rettenthetetlen utcai harcosnak. Inkább szelídek, udvariasak, fő céljuk, hogy a szankció arányos legyen az elkövetett cselekmény súlyával, ha elégségesnek tartják, akkor akár szóbeli figyelmeztetés is lehet a szankció. Mielőtt kiérkeztünk, megkapták az ellenőrizendő címeket. A negyed háló-szerűen van felkockázva. Olyan, mint egy hadműveleti tér. Az is. A mi csapatunk két közteresből és egy tolmácsból áll. Normál esetben négy váltásban dolgoznak, éjszaka öten-hatan vannak szolgálatban. Ilyenkor, csúcsidőben (és most az van) három csapat mozog a negyedben, négy-hat fővel vannak többen az utcán, mint rendesen. Kell is.        

Vezetőnk, László zenész is volt, neves együttesekkel játszott. (Nagybőgő, basszusgitár.) Társa Zsuzsanna kétgyermekes anyuka, az egészségügyből került a közteresekhez az időbeosztás miatt, hogy láthassák néha anyjukat a gyerekek. Korábban Soroksáron szolgált. Ott nincs ilyen tolongás, köztudott tény, hogy munka szempontjából ez a legszélsőségesebb kerület. És velünk van a friss erő, Dóri, akit a fordítóiroda keresett meg, vállalna-e tolmácskodást a negyedben. Becslések szerint az itt megfordulók hetven százaléka turista. A jó kommunikáció a felügyelet kulcsa. Dóri hollandul tanult a Károlin, gyanítjuk, nyugatos tervei vannak.

kohezios_alap