• írta Sári Judit
  • 2022. augusztus. 22. hétfő
  • 0

Nemzetközi kutyanap

A mai napon a felelős kutyatartás témakörét, az eb örökbefogadást, az állatvédelmet, és a dolgozó kutyák témáját járjuk körbe.
title image

Nemzetközi kutyanap

A mi kutyabarátunk szerencsés, mert velünk élhet, kényeztetjük, etetjük, gondozzuk. De nagyon sok négylábú barátunknak más sorsot szánt az élet. Ez a világnap nem csak a házikedvencekről, de a dolgozó, és a kóbor állatokról is szól, sőt, közülük azokról a szerencsésebbekről is, akiket egy menhely befogadott. Ha módunk van, segítsük a menhelyen élő kutyusokat. Ha kutyát akarunk magunk mellé, akkor hűséges társat köztük is találhatunk, de tudomásul kell venni, hogy a kutyatartás felelősség. Nem cserélhetjük vissza, nem dobhatjuk ki, a kutya nem játékszer. 

Házikedvencüket ezen a napon is megajándékozhatjuk, erre több lehetőségünk is van, jutalomfalat, egy új labda, soron kívüli kirándulás és még felsorolhatatlanul sokféle mód. Augusztus 2-ai posztunkban, amikor a Kényeztesd a kutyádat napot ünnepeltük, külön foglalkoztunk a házi jutalomfalatok készítésének módjával. 

Ezen a linken elérhető

A mai napon a felelős kutyatartás témakörét, az eb örökbefogadást, az állatvédelmet, és a dolgozó kutyák témáját járjuk körbe. 

Kutyát – és bármilyen állatot! - tartani felelősség is. Vannak kötelezettségeink, oltások, chippeltetés, de kötelességünk az eb sétáltatásáról gondoskodni, séta közben az elpottyantott ürülékét összeszedni, neki megfelelő élelmet biztosítani, olyan körülmények között tartani, ami megfelel az igényeinek. Meg kell felelnünk a közösségi együttélés szabályainak, és a hatályos mindenkori állattartási rendeletnek is. Ezek a szabályok nem ellenünk, hanem értünk vannak, ha összeszedjük a kutyapiszkot, ha nem visszük a parkba, játszótérre a kutyust, ha nem hagyjuk naphosszat ugatni a házban lakók „nagy örömére”, akkor már tettünk azért, hogy a kutyások – nem kutyások közötti ellentétet feloldjuk. Az állat igényeinek megfelelő tartás pedig emberi kötelességünk, ami az állattartók mindennapjainak részévé kell, hogy váljon. 

Munkakutyák

Azt hinnénk, hogy ég és föld a különbség a lakásban tartott és a házőrző, vagy munkakutyák között, de nagyon tévedünk. Ezeknek az állatoknak pontosan ugyanolyan joguk van a megfelelő tartáshoz, ellátáshoz és gondozáshoz, mint a házikedvenceknek. De gondoljunk csak bele abba, hogy milyen feladatokat látnak el, sok olyat, amire az ember nem is képes. Telephelyeket őriznek, nyomot követnek, katasztrófahelyzetben mentenek, drogot keresnek, vakvezetőként segítenek, vízimentőként dolgoznak, biztonsági feladatokat látnak el, terápiás foglalkozások résztvevői, több tucatnyi feladat, amit rájuk bízunk, és sokszor csak bennük bízunk, bízhatunk. 

A felelős és a felelőtlen állattartás

Ami azonban jelentős probléma, az a felelőtlen állattartásból eredő túlszaporodás, a még ennél is felelőtlenebb ellenőrizetlen szaporítás, a sajnos - vidéken jellemzőbb - nem megfelelő tartási körülmények, és az ezekből adódó menhelyi feladatok. Nagyon sok állatmentő szervezet dolgozik hazánkban, a túlnyomó többségük olyan civil szervezetként, melynek fenntartói szabadidejükben, saját költségükre és a támogatóik adományaiból tartják fenn magukat. Nagyon sokat tudnak segíteni azok is, akiknek nincs kutyájuk, és azok is, akiknek van. Nézzünk néhány példát:

  • Aki gazdivá szeretne válni, nyugodtan válasszon kutyust egy menhelyről. Egészséges, ellenőrzött állatok tömegei várják a boldog gazdiskort a rácsok mögött.

  • Aki nem tud hazavinni kutyust, nyugodtan jelentkezhet önkéntesnek, a legtöbb menhelyen örömmel fogadják a segítő kezeket. 

  • Adományozz. Ha nem pénzt, akkor takarót, felszerelést, tápot. Nagyon sok állatmentő csoport található a Facebookon, ahol általában napi rendszerességgel követheted a munkájukat, és természetesen az állatok életét is. 

  • Ha pedig a környezetedben olyat állattartóról tudsz, aki bántalmazza, éhezteti, rossz körülmények között tartja a kutyáját, kérj segítséget. Ha hivatalos formában akarod megtenni, akkor jelentsd be az önkormányzat jegyzői irodájánál, ha úgy gondolod, hogy civil segítséget kérsz, akkor állatmentő szervezeteknél is bejelentheted. Csak, hogy tisztázzuk, ez nem a feljelentgetős kategória, ez emberi kötelességünk. Például az Országos Állatvédőrség Alapítványnál a gondatlan tartást online is bejelentheted. 

Egy dolgot ne tegyél: ne vigyél haza tervezetlenül, és meggondolatlanul kutyát (vagy bármilyen állatot)! Nagyobb kárt okozol, mint hasznot, ha csak napokkal, hetekkel később jössz rá, hogy ez neked mégsem megy.  

És nem kell messzire menni annak se, aki úgy gondolja, hogy a szomszéd idős embernek, vagy házaspárnak segít be, mondjuk kutyasétáltatással. A Covid alatt nagyon szép példát mutattak az emberek nem csak az egymás iránti, hanem az állattartók iránti felelősséggel is. 

Ha akkor meg tudtuk csinálni, miért ne lehetne ez a mindennapjaink része?

kohezios_alap