• írta Adminisztrátor
  • 2021. február. 22. hétfő
  • 4

Megszületett Erzsébetváros 2021. évi költségvetése

Megszületett Erzsébetváros 2021. évi költségvetése.
title image

Megszületett Erzsébetváros 2021. évi költségvetése

Megszületett Erzsébetváros 2021. évi költségvetése.

A múlt héten Erzsébetváros képviselő testülete elfogadta az Önkormányzat idei költségvetését. A koronavírus világjárvány és az azt követő gazdasági válság kihatott a tervezésre is: 2021-es költségvetés rendkívül feszes és beosztó. Bevételeink a vírushelyzet illetve a kormányzati megszorítások miatt jelentősen csökkentek, az erről szóló alpolgármesteri videókat itt tekinthetik meg. A kialakult helyzet ellenére mindent megteszünk azért, hogy ígéreteinket betartva Erzsébetváros fejlődjön, sokszínű, modern, mégis nyugodt kerületté váljon.

 

Nem hanyagoljuk el a köztisztaságot és a zöldítést!

Annak érdekében, hogy az utcák tiszták maradhassanak, új hulladékgyűjtők beszerzésére és kihelyezése 31,4 millió forintot különített el az önkormányzat. Ezeken felül az Erzsébetváros Kft. számos eszközt, takarítógépet szerez be annak érdekében, hogy hatékonyabban tudja takarítani a közterületeket.

A zöldfelületek növelése kiemelt prioritás!

Ennek érdekében elkészült a Klauzál tér megújításának koncepció-terve, amit a napokban társadalmi vitára bocsátunk. Ennek alapján elkészíttetjük a részletes tervet. Ötletpályázatot fogunk ki írni a téren elhelyezendő Gettó Emlékhely kialakítására. Ennek a fedezete benne van a költségvetésben. Szerettük volna még az idén elindítani a kivitelezési munkákat is, de egyelőre kivettük a költségvetésből a tér átfogó megújítására szánt 200 millió Ft-ot. Felkészülünk arra, hogy a Versenyképes Magyarország Operatív Programból tudjunk rá pályázni, illetve ha a vagyonhasznosítási tervünk sikeres lesz, akkor már idén nekivágunk a munkáknak.

Biztonságosabb Erzsébetvárost teremtünk!

A lakók biztonságérzetét növelheti, hogy megújul és bővül a térfigyelő kamerarendszer, amelynek fejlesztésére 92,7 millió forintot szán az önkormányzat költségvetése. Ebből fejlesztjük a műveleti központ jelátviteli rendszerét, lecserélünk 43 analóg térfigyelő kamerát, és számos, elavult digitális kamerát is. A központi költségvetésből rosszul finanszírozott kerületi rendőrkapitányság kasszáját 60 millió forinttal egészítjük ki, amellyel zömében az utcai járőrszolgálatot teljesítő és kiemelkedő teljesítményt nyújtó rendőröket díjazhatja a kerületi rendőrkapitány

Nem feledkezünk meg a járvány és a gazdasági válság miatt megnövekedett szociális segítség iránti igényekről sem.

Erre a célra idén, a tavalyinál majdnem 10 százalékkal többet, összesen 142 millió forintot különítettek el a képviselők.

Rendszeres szociális ellátásra 49 millió forint, eseti pénzbeli juttatásokra 81 millió forintot, eseti gyermekvédelmi ellátásokra 12 millió forintot irányzott elő az önkormányzat.

Idén végre megnyithat a Csányi utca 5. sz. alatt található Zsidó Történeti Tár és közösségi tér utcafrontján a kávézó, amelynek berendezésére 5 millió forintot különített el az önkormányzat.

A közétkeztetés minőségének javítása érdekében az önkormányzat 35 millió forinttal kívánja kompenzálni az élelmiszer-áremelkedést – ezt azonban csak akkor fizeti ki, amennyiben a szállító Szakács Tündér Kft. garanciákat ad arra, hogy ezt a pénzt valóban az élelmiszerekre költi.

Az idei költségvetésnek vannak vesztesei is, vagyis olyan elképzelések, területek, amelyekre idén nem, vagy csak kevesebb pénz jutott. Természetesen, amennyiben változik a költségvetési helyzet, átgondoljuk, mennyit tudunk ezekre a célokra fordítani.

A lerobbant önkormányzati lakások felújítására sajnos kevesebb pénz jut, mint szerettük volna: mindössze 250 millió forint. Mivel az előző kerületvezetés erre lényegében nem költött, így hatalmas elmaradással kell szembesülnünk.

Társasházi pályázatokra is csak a fele jut annak, mint amennyire szükség lenne. Eredetileg 300 millió forintot szántunk erre a célra, de végül 130 millió forintra kellett csökkenteni ezt a tételt. Jelen helyzet miatt egyáltalán nem jut pénz a nyílászáró-pályázatokra.

Szerettük volna felújítani egyik idősotthonunk jelenleg használhatatlanul lerobbant állapotban lévő két szintjét – de erre 2021-ben szinte bizonyosan nem jut pénz, jelenleg nem szerepel a költségvetésben. Hét óvodánkból most csak egyben végzünk nagyobb fejlesztést, a többinél jelenleg ezzel nem tervezünk – de amint szert teszünk bevételre, elsőbbséget élveznek a kisgyermekek.

Igyekeztünk megtakarítani minden önként vállalt feladaton, így szinte alig tudunk pénzt adni civil szervezeteknek, kulturális egyesületeknek. Ami a legjobban fáj: a kerületi óvodásoknak, iskolásoknak gyerekeknek szánt állatkerti belépők támogatására 16 millió forint helyett csak 9 millió forint jut.

Természetesen a továbbiakban is mindent megteszünk azért, hogy Erzsébetváros fejlődni tudjon. Szeretnénk hinni, hogy előbb utóbb látványos eredményeket érünk el és ezzel kivívjuk majd a lakók elismerését is. Azért vagyunk, hogy Önök elégedettek legyenek.

kohezios_alap