• írta Sándor Zsuzsa
  • 2023. május. 24. szerda
  • 0

Kutyaterápia időseknek

A Peterdy utcai idősek otthonának lakói már türelmetlenül várják Csokit.
title image

Kutyaterápia időseknek

A Peterdy utcai idősek otthonának lakói már türelmetlenül várják Csokit. Érkezik is szerda reggel pontosan, ahogy szokott: s bár Csoki tényleg barna és nagyon édes, de nem ehető: ő ugyanis egy hét éves labrador. Gazdájával, Szabó Karolina pszichológussal tavaly május óta járnak ebbe az otthonba, kutyaterápiás foglalkozásra. A négylábú „terapeuta” boldogan pacsizik a szépkorú barátaival, hagyja magát simogatni. Minden mozdulatán érződik, hogy mennyire figyelmes az idősekkel. Csoki egyébként óvodákba, sérült gyerekekhez, fogyatékosokhoz is jár, s talán azért is lett ilyen érzékeny kutya, mert neki sem volt könnyű kölyökkora. Meséli a gazdája, Csoki családban élt, de annyira eleven kiskutya volt, hogy lemondtak róla, és menhelyre került. Ott figyeltek fel a kutya különleges adottságaira. Karolina pszichológus hallgatóként állatasszisztált terápiát is tanult, örökbe fogadta Csokit, és ő képezte ki terápiás kutyának.

Ám, aki azt hiszi, hogy a kutyaterápia csupán annyiból áll, hogy szabadon lehet simizni egy blökit, téved. Egy ilyen terápiás óra több fejlesztő foglalkozással is felér. A játékos gyakorlatok fejlesztik a memóriát, a mozgáskordinációt, segítik a mentális képességek megőrzését, és javítják az érzelmi kommunikációt.

Bevezetőként minden szépkorú kérhet egy-egy trükköt Csokitól, aki vezényszóra ül, fekszik, forog. Majd tenyérből eszegeti a jól megérdemelt jutalomfalatot. A következő játékban az idősek eldugnak egy labdát, úgy, hogy a kutya ne lássa, Csoki pedig kiszimatolja a rejtekhelyet. Persze arra is van mód, hogy pórázon vezessék a kutyát a teremben, aki hálásan baktat mindenkivel, átbújik a lábak között. Közben az idősek rengeteg emléket felidéznek, sokaknak volt saját háziállata, szinte mindenkinek van egy megható kedves története, amit jó megosztani egymással.

A kutyaterápia közösségépítő tréning is, oldja a magányt, még a fájdalmakat is enyhíti. A foglalkozás után az egyik nénivel várakozunk a liftnél: „Nagyon szeretem a kutyaterápiát, mindig megkönnyebbülök tőle. – mondja. A néninek hamarosan kórházba kell mennie, fél a műtétektől. De ha Csoki és Karolina itt vannak, annyit játszanak, nevetnek, hogy egy órára mindenki elfelejti a bajokat.