• írta Adminisztrátor
  • 2021. február. 24. szerda
  • 3

Koronavírus OLTÁS UTÁNI TUDNIVALÓK

Koronavírus OLTÁS UTÁNI TUDNIVALÓK
title image

Koronavírus OLTÁS UTÁNI TUDNIVALÓK

Az alábbi gyakori kérdések és válaszok összegyűjtésével szeretnénk segíteni az Ön bővebb informálását a koronavírus elleni oltás szervezetre gyakorolt hatásairól.


Mi várható?


Ahogyan a vírusra úgy az oltásra is nagyon különbözően reagál az emberek szervezete. Mindenesetre az a legjobb, ha a védőoltás utána 1-2 napra nem terveznek semmilyen nehéz fizikai vagy szellemi tevékenységet.Lehetőség szerint vásároljanak be előre az oltást követő napokra megfelelő mennyiségű élelmiszert és folyadékot illetve lázcsillapító gyógyszert.


Mégis milyen mellékhatások lehetnek?


Az oltás után pár órával gyakran jelentkezik gyengeség, enyhe láz, de ezek a tünetek várhatóan 1-2 nap alatt teljesen elmúlnak.
A leggyakoribb mellékhatások a következők:
• fejfájás;
• injekció beadásának helyén fellépő duzzanat, bőrpír;
• átmeneti láz;
• fáradékonyság, aluszékonyság, gyengeség;
• izomfájdalom, ízületi fájdalom;
• hasmenés;
• köhögés;
• hányinger, étvágytalanság, esetleg hányás.

Most megkaptam az első oltást, mikor leszek védett?


Már az első oltás után elkezd a szervezet ellenanyagokat termelni, de igazi védettség a második (“booster”) oltás után 1-2 héttel alakul ki. Azoknál, akik az első oltást kapták meg, bizonyos fokú védettség már kb. 2 hét múlva jelentkezik, de ez gyorsan csökkenne, ha nem lenne második oltás. Ezért is kell a második oltás, amely újabb antitest termelésre készteti a szervezetet. Fontos, hogy ne feledkezzen meg a 2. oltásról!


A második oltást is megkaptam. Most mi várható?


Sokaknál a második oltás után kissé intenzívebben jelentkezhetnek a fent leírt mellékhatások. Fontos, hogy ne ijedjenek meg, ez normális és 1-2 nap alatt el fognak múlni a tünetek.
Teljes védettség csak a 2. oltás után 1-2 hét múlva érhető el. (Pontosabban, minimum: Pfizer: 7nap; Moderna: 14nap; AstraZeneca: 15nap; Szputnyik: 3 hét, Sinopharm: 14nap)


Mit tegyen, ha az oltás utáni rosszullét 2-3 nap elteltével sem enyhül?


Fontos, hogy mindenképpen jelezze az orvosának. A súlyos mellékhatásokat kötelezően jelenteni kell, de az is előfordulhat, hogy Ön koronavírusos lett, és úgy kapta meg az oltást. Ekkor sincs baj, nem kell megijednie, vannak ilyen esetek. Fontos, hogy megfigyelés alatt legyen, és az orvosa utasítása szerint járjon el.
Jól vagyok, beoltottak, akkor mostantól nem kell maszkot hordanom?
Sajnos, ez nem igaz. Kell maszkot hordania, mivel a nyálkahártyán változatlanul meg tudnak tapadni a koronavírus részecskék.
Embertársaink és a magunk védelme érdekében is változatlanul be kell tartania a járványügyi védekezés alapszabályait: távolságtartás, maszk használat, kézmosás.


Akkor mi értelme az egész oltásnak?


1. Az oltás segítségével, Önnél lényegesen kisebb az esélye, hogy súlyosan megbetegszik, még akkor is, ha elkapja a fertőzést, várhatóan sokkal enyhébb lefolyással esik át rajta;
2. Kisebb eséllyel fertőz másokat;
3. Ha olyan társaságban van, ahol mindenki be van oltva, vagy 3 hónapon belül volt COVID-os volt, akkor maszk nélkül is beszélgethetnek.
4. Cél, hogy minél hamarabb elérjük a nyájimmunitást, és ne hagyjunk időt a mutációk kialakulásának, széles körű terjedésének.


Ezért is fontos, hogy minden barátját ismerősét rábeszélje az oltásra, és legyen rá büszke, hogy Ön már beoltott! Jó egészséget kívánunk és várjuk, hogy újra szabadon találkozhassunk szeretteinkkel!

kohezios_alap