• írta Buják Attila
  • 2022. november. 19. szombat
  • 0

Konferencia kiégés ellen

A bezártság évei, a COVID okozta sokk nyomán szervezett konferenciát a kerületben dolgozó óvodapedagógusoknak Erzsébetváros önkormányzata.
title image

Konferencia kiégés ellen

A bezártság évei, a COVID okozta sokk nyomán szervezett konferenciát a kerületben dolgozó óvodapedagógusoknak Erzsébetváros önkormányzata. A helyszín a Rózsák terén az Evangélikus Kollégium volt.  Amint a rendezvény házigazdája, Hári Zsuzsanna, az Akácfa utcai Bóbita Óvoda vezetője mondta, szükségük volt találkozásra, szakmai feltöltődésre. A COVID valamennyiükből rengeteg energiát kivett.

Megnyitójában Niedermüller Péter polgármester hangsúlyozta: végig-tekintve a magyar oktatási rendszeren bölcsödétől az egyetemig, úgy látja, a legfontosabb pont az óvoda. Ez az a hely, ahol a gyerekek találkoznak a külvilággal. Itt tanulják meg az együttműködés, a konfliktusmegoldás művészetét. Itt találkozunk először más vallású, bőrszínű, egyáltalán másféle emberekkel. Az erőszakmentes feloldás a kulcsa annak, hogy társadalomban éljünk. Az ország jövője ezen múlik. „Ezért fontos az önök munkája”, hangsúlyozta a polgármester.

Niedermüller nem tért ki a kérdés elől: tudja, hogy az óvónők fizetése alacsony. Próbálnak lépni, korrigálni (különösen a cafeteriában), de az energiaválság a költségvetést próbára teszi. Ha a válság, az infláció, s remélhetően a háború levonul, erre még okvetlenül visszatérnek, mondta a polgármester.

A konferencia vezető témája a „pedagógiai kiégés” elkerülése, a lelki egészség megőrzése, az erőszakmentes kommunikáció volt, a „digitális nemzedék” megváltozott kommunikációja volt.  A délelőtti előadássorozat után az önkormányzat a közönséget ebédre invitálta, majd a munka három szekcióban folytatódott. A rendezvény Szücs Balázs alpolgármester zárszavával ért véget.             

kohezios_alap