• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. szeptember. 02. péntek
  • 0

Köztéri festmények Erzsébetvárosban

A fővárosi kerületek közül a hetedikben található a legtöbb tűzfalkép: a 37 alkotás többsége köztereken, néhány pedig iskolák belső udvaraiban látható. A tűzfalképeknek köszönhetően Erzsébetváros a street art, az utcai művészet nemzetközi élvonalába került.
title image

Kinek jók a tűzfalképek?

Köztéri festmények Erzsébetvárosban

 

A fővárosi kerületek közül a hetedikben található a legtöbb tűzfalkép: a 37 alkotás többsége köztereken, néhány pedig iskolák belső udvaraiban látható. A tűzfalképeknek köszönhetően Erzsébetváros a street art, az utcai művészet nemzetközi élvonalába került. 

A legelső tűzfalat még 2011-ben a Neopaint Works alkotócsoport festette – ingyen a kerületnek. A falfestmény – amely mára sajnos megrongálódott – a Kazinczy utcai játszótér mögötti kopár falat díszítette egy tájképpel.

–Akkoriban teljesen ismeretlen volt idehaza a tűzfalfestészet, tehát meg kellett nyernünk az itt élők bizalmát. El akartuk oszlatni azt a tévhitet, hogy ez olyan, mint a graffiti, amit sokan vandalizmusnak tartanak. A minőségi tűzfalkép viszont szép és mindenkinek hasznos – magyarázza Jankovits Barnabás, a Neopaint vezetője.

S hogy kinek, miért jó a tűzfalkép? A lakosoknak azért, mert színesebb, élhetőbb közegben tölthetik a napjaikat. Jó a kerületnek, mert egy-egy emblematikus köztéri festmény helyi nevezetességgé válik, turistákat és befektetőket vonz ide. Jó a társasházak, mert a kivitelező cégek gyakran pénzzel vagy felújítási munkákkal honorálják, hogy felületként használhatják a házak falát. És persze jó az alkotónak is, hogy műve nem egy múzeum raktárában hever, hanem hatalmas mértekben mindenki láthatja. 

A Neopaint első köztéri tájképe akkora sikert aratott, hogy hamarosan szerződést kötöttek az akkori kerületi vezetéssel újabb tűzfalképek készítésére. Ezeket az előző önkormányzat finanszírozta.

–Elindítottuk 2013-ban a „Tűzfalrehab Erzsébetvárosban” programunkat. –folytatja Jankovits – Javaslatokat tettünk helyszínekre és témákra. Fontos, hogy a tűzfalkép ne csak vizuális élmény legyen, hanem üzenetet is hordozzon. Ezért olyan témákat kerestünk, amelyek nem megosztók, a turistáknak és az itt élőknek egyaránt érdekes.

Például  a Rumbach utcai 1000 nm-es tűzfalkép a 6:3-as meccsnek, az „évszázad mérkőzésének” állít emléket. Mellette a Rubik kocka, odébb a „Sissi-fal”, utalva arra, hogy Erzsébetváros a „legnépszerűbb magyar királynéról” kapta a nevét.

Fontos az is, hogy a színes fal illeszkedjen az utcaképbe. Ötletes példa erre a Klauzál téren látható homlokzatimitáció. A tűzfalra a lakóház valóságos homlokzatát festette meg a Neopaint. A díszítő elemek, az erkély is élethű, sőt még a virágjait locsoló szomszédot is rápingálták a falra. Alulra egy zöldségüzletet, amely pont olyan, mint a szemben lévő zöldséges, amelynek vezetője, Zsuzsa néni is ott díszeleg a falfestményen. Nem kis örömet szerezve azoknak, akiket ekkora méretben megörökítettek.

A kerületi iskolaigazgatók közül is többen megkeresték az előző önkormányzatot: lehetne-e náluk is hasonlóan dekorálni a falakat? Így jött létre a századfordulót idéző tűzfal a Madách Imre Gimnázium belső udvarában. A festmény egy régi képeslap alapján készült, amelyre a suli történelemtanára bukkant egy aukción. A képeslap az 1900-as évek Nagy Körútját ábrázolja, annak az utcának a sarkáról, ahol a gimnázium áll.

A diákok kedvence lett az Alsóerdősor utcai iskola udvarában lévő 1000 nm-es tűzfalfestmény is. Vidák Zsolt grafikus olyan tarka-barka képet tervezett, amelyen rengeteg kis sztorit fedezhetnek fel a gyerekek. Gyakran tartják ott az angolórákat, a képről beszélgetve fejlesztik a tanulók szókincsét.

A tűzfalfestményeknek köszönhetően Erzsébetváros nemzetközi ismertségre tett szert: bekapcsolódott a Converse City Forestes projektjeibe. A szervezet harminc országában fest olyan tűzfalakat, amelyek fontos társadalmi ügyekre hívják fel figyelmet: például az esélyegyenlőségre, a környezetvédelemre. A Converse speciális légtisztitó festékkel dolgozik, a benne lévő kémiai anyag megköti a széndioxidot. Olyan a hatása, mintha fákat ültetnének az aszfaltdzsungel közepére.

A társaság a Neopinttel együttműködve a Janikovszky park Dob utca sarkán magasodó tűzfalat is megfestette: a kötélen sétáló fiú szimbolikusan üzeni: merj kockáztatni, túllépni a korlátaidon, hogy elérd az álmaidat. Ez volt az első lélegző festékkel készült kép idehaza. De Erzsébetváros azzal is büszkélkedhet, hogy immár a második oxigéndúsító festmény is ide került, az Akácfa utca 27-be. A megrendelője a Polaroid cég, és Kerekes Kata grafikus vidám, nyárias hangulatú művét a Színes Város Csoport festette meg.

A Színes Város vezetője, Flór Péter azt mondja, ők kezdtek az országban először tűzfalakat festeni.

2009-ben a Norvég Alap pályázatán nyertünk, amelynek célja a kulturális örökségvédelem volt. Jelenleg tűzfalfestés-kurzust tartunk a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. Ezek a képek általában forgalmas helyeken találhatók, itt nagy felületekben kell gondolkodni, ennyiben más műfaj ez, mintha vászonra dolgoznánk, vagy digitális képeket terveznénk. A VII. kerületben több mint húsz, az országban pedig több mint nyolcvan projektünk valósult meg.

Jelenleg is készülnek újabb tűzfalképek Erzsébetvárosban, de már nem az önkormányzat finanszírozásával. A központi elvonások miatti szűkös büdzséből street art-ra már nem futja. Ugyanakkor a kerületi vezetés mindent megtesz azért, hogy minél több befektetőt és alkotót vonzzon ide, és a sokszínűség szellemisége az utcaképben is megjelenjen. Így valósult meg idén a Klauzál utca 32-ben az „ENSZ-tűzfalkép”, amelynek megrendelője az az ENSZ Menekültügyi Főbiztosa volt. A festmény egy fotó alapján született: egy ukrán menekült édesanyát ábrázol, amint karjaiban két gyerekével gyalogol át a határon. És megy az ismeretlenbe. A kép messze viszi azt az üzenetet, hogy Erzsébetváros befogadó, multikulturális hely. Ahogyan avató beszédében Niedermüller Péter polgármester is hangsúlyozta: „Minden menekültnek segítünk származásától, vallásától, bőrszínétől függetlenül.”

Graffititől a dollár milliárdokig

Brunszkó László illusztrátornak több tűzfalképe is látható Erzsébetvárosban. Az ő tervei alapján készült a légtisztító festékkel a „Converse-fal” a Dob utcában, és a Klauzál 32-ben az „ENSZ-fal”. Az alkotó a 90-es évek elején graffitisként indult, alternatív művészeti körökhöz tartozott. Majd a reklám és filmipar felfedezte a tehetséges graffitiseket. Így lett az illegális műfajból felkapott, milliárdos üzletág. Brunszkó jelenleg olyan hollywoodi filmes cégeknek dolgozik, amelyek Magyarországra jönnek forgatni. Az a munkája, hogy a stúdiókban felépített külvárosi utcai díszleteket „elcsúfítsa”: a falakat telefirkálja olyan graffitikkel, mintha New York alvilági sikátoraiban járnánk.

Brunszkó a „csúfitásból” él, de alkotóként a klasszikus művészetek érdeklik. Szerinte a tűzfalkép is amolyan városi szépművészet. Rendszeresen együttműködik a Neopaint csoporttal.    

kohezios_alap