• írta Barát József
  • 2022. november. 16. szerda
  • 0

Képviselőtestület: Háztartásonként csak két autó kap kedvezményt

Az november 16-i Képviselő-testületi ülés összefoglalója.
title image

Képviselőtestület: Háztartásonként csak két autó kap kedvezményt


Janikovszky Éva írónőről nevezte el a Dob utca 37. telken kialakított parkot Erzsébetváros képviselőtestülete november 16-án megtartott ülésén. A döntéshozók megszavazták, hogy a közrend eredményes fenntartása érdekében a kerületi rendőrök túlóráit az önkormányzat saját költségvetéséből 30 millió forinttal támogassa. A testület a fővárosi rendelkezésekkel összhangba hozta a kerületi parkolási rendet. Jelenleg több mint 100 háztartás rendelkezik két kerületi várakozási engedélynél többel, a jövőben azonban már a második autó után is fizetni kell a várakozási engedélyért – igaz csak kedvezményes díjat. Több járművet egy-egy család nem jegyeztethet be. 

A képviselők egyhangú határozatot hoztak arról, hogy a Péterfy Sándor utcai kórház számára korábban megítélt, de el nem költött 17 millió forintot fel lehet használni kórház urológiai osztályának felújítására. A kerület 5 560 000 forintot biztosít a Golgota Keresztény Gyülekezet részére nappali melegedő 24 órás nyitva tartására hajléktalanok számára és 3 millió forinttal támogatja a Myrai Vallási Közhasznú Egyesületet, amely a téli időszakban éjjeli menedékhelyet működtet. Niedermüller Péter polgármester napirend előtt közölte, hogy Szücs Balázs alpolgármester a jövőben a DK frakció tagja lesz, a Fidesz képviselőcsoportját pedig Benedek Zsolt képviselő vezeti.

 

A testületben vita alakult ki a park elnevezéséről, ahol már áll Janikoszky Éva szobra. A Fidesz képviselői, Radics Béla és Ripka András – bár nem vitatták a névadó kvalitásait – a döntés ellen foglaltak állást, az írónő férjének szerintük még nem teljesen tisztázott politikai tevékenysége miatt. Kispál Tibor, Bárdi Zsuzsa, Szücs Balázs alpolgármesterek Niedermüller Péter polgármesterrel együtt úgy érveltek, hogy Janikovszky Éva, akinek műveit 41 országban adták ki, a magyar irodalom európai súlyú alakja, alkotói súlyát nem lehet megkérdőjelezni. Méltatlannak tartották az érvelést, különösen egy olyan párt képviselőitől, amely nem emelte fel a szavát az ellen, hogy a parlamentben Horthy szobrot avassanak. A képviselők a határozati javaslatot fideszes képviselők ellenszavazatával és tartózkodásával fogadták el.   

Egyhangú volt viszont a szavazás a kerületi rendőrök túlórájának 30 millió forintos támogatásáról, csakúgy, mint a Péterfy Sándor utcai Kórháznak, a Golgota  Golgota Keresztény Gyülekezetnek és a Myrai Vallási Közhasznú Egyesületetnek nyújtott anyagi segítségről. A kerületi rendőrkapitányság támogatásával kapcsolatban a polgármester elmondta: a közterületeken a rend fenntartása egyértelműen állami és nem önkormányzati feladat, amelynek sikeréhez Erzsébetváros ezen a módon is hozzájárul. Ezzel egyetértett a kerület megbízott rendőrkapitánya Bálint András alezredes is, aki kifejtette: nehéz feladatuk tejesítésében a BRFK is jelentős segítséget nyújt.

A képviselőtestület döntött arról is, hogy – a fővárosi szabályozással összhangban – a jövőben háztartásonként maximum két gépkocsi kaphat kedvezményes kerületi parkolási engedélyt. Így több mint ezerrel csökken azoknak az autóknak a száma, amelyek a 2200 forintos költségtérítés fejében parkolhattak a kerületben. Ma még van olyan háztartás, amely hat autót jegyeztetett be. A teljes árú parkolási engedélyekért az óránkénti díj 2500-szorosát kell megfizetni. A második gépkocsi esetében a háztartások ebből a díjból 30 és 100 százalék közötti kedvezményt kapnak autójuk környezetvédelmi besorolása szerint.

A Momentum frakció képviselői javaslatot tettek arra, hogy a kerület csökkentse az intézmények, köztük a rendőrség, az orvosi rendelők, az iskolák, a színházak és más szervezetek számára kiadott ingyenes engedélyek számát is, ám ezt a testület elutasította. Ugyancsak a Momentum indítványa volt, hogy a klímatudatos zöldfelület gazdálkodás, a korszerű környezeti fejlesztések összefogása érdekében Erzsébetváros hozzon létre főtájépítészi pozíciót. A testület ezt a Fidesz képviselőnek tartózkodásával elfogadta. Egyhangú szavazással kapott zöld utat a képviselőcsoportnak az a javaslata, hogy a jövőben ne kaphassanak teraszengedélyt olyan szórakozóhelyek, amelyekkel szemben a kerület két alkalommal hozott elmarasztaló döntést. 

kohezios_alap