• írta Buják Attila
  • 2022. december. 02. péntek
  • 0

Kamerák, számlálók, új irányok: Forgalomcsökkentés Erzsébetvárosban

Erzsébetvárosban 2023 január 2-ától a terveknek megfelelően ismét változik a forgalom és a parkolás rendje. Erről tartott lakossági tájékoztatót a K11-ben Niedermüller Péter polgármester, Hajzer János, az EVIN parkolási üzletágvezetője és Sedlák Tibor rendészeti igazgató.
title image

Kamerák, számlálók, új irányok

Forgalomcsökkentés Erzsébetvárosban

A közlekedés fejlesztése, a fokozatos forgalomcsillapítás újra és újra szükségessé teszi a forgalmi rend átalakítását Erzsébetvárosban. 2023 január 2-ától a terveknek megfelelően ismét változik a forgalom és a parkolás rendje. Erről tartott lakossági tájékoztatót a K11-ben Niedermüller Péter polgármester, Hajzer János, az EVIN parkolási üzletágvezetője és Sedlák Tibor rendészeti igazgató. „Mikor a munkát elkezdtük, kettős célt tűztünk magunk elé – mondta bevezetőjében a polgármester. – Csökkenteni akartuk az átmenő forgalmat, hogy a szűk belvárosi utcák biztonságosabbak legyenek, s legalább ilyen fontos cél volt a nyomasztó légszennyezés csillapítása.”

Az eseményen egy előremutató, tartalmas és építő jellegű párbeszéd alakult ki.

A felszólalók összességében úgy gondolták, hogy szükség van a forgalomcsillapításra és az eddig elért eredményeket is értékelték, valamint abban is egyetértettek, hogy az áthajtási pontok könnyebbséget fognak jelenteni számukra.


Az első etapban közlekedési hurkok és kitérők, elterelések beépítésével az átmenőforgalom valóban visszaesett. Az elterelések azonban a helyi autósókat is kitérésekre, körökre kényszerítették. Most jött el az ideje annak, hogy a forgalmi irányok részbeni helyreállításával megoldják ezt a gondot is. A kifogásolt átmenő szakaszok behajtani tilos táblát kapnak. Ez mindenkire vonatkozik, kivéve a helyi lakosokat. Ők az igényelt áthajtási engedéllyel szabadon áthajthatnak ezen a szakaszon (áthajtási pontokon) és a belső-erzsébetvárosi parkolóhelyek harmadát igénybe vehetik. Az áthajtási engedély azonos a lakossági parkolási engedéllyel. A rendszert a rendészet kamerákkal ellenőrzi. Aki a szabályt megszegi, bírságra számíthat. A mindenkori forgalom növekedését-csökkenését az útfelületbe lefúrt forgalomszámláló szenzorok mérik majd, ezek kiépítése folyamatban van. A polgármester hangsúlyozta, hogy a tájékoztató célja a vélemények megismerése, a rendszer finomítása. Az új forgalmi rend bevezetése és tesztelése után februárban új találkozót tartanak.

Továbbra is él a lehetőség, hogy kérdéseiket, javaslataikat elküldjék nekünk a [email protected] címre. 

forgalomcsillapítás lakossági tájékoztató.pdf

kohezios_alap