• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. október. 07. péntek
  • 0

Idősek Hónapja Nyitógála a K11-ben

A K11-ben csütörtökön rendezték meg az erzsébetvárosi Idősek Hónapjának Nyitógáláját.
title image

Idősek Hónapja Nyitógála a K11-ben

Az ENSZ 1991-ben nyilvánította október 1-ét az Idősek Világnapjává, s azóta ezen a napon, a világ minden táján a szépkorúakat köszöntik. Erzsébetváros ebben is különleges, itt ugyanis, az idősek napját egy hónapon át, egész októberben ünnepeljük. Hogy mióta van ez így, azt Farkas Tünde, a Bischitz Johanna Integrált Humán Központ vezetője sem tudja pontosan.

–  Harminc éve dolgozom ebben a kerületben, és mindig is ez volt a szokás, hogy október az idősek hónapja nálunk. Sok nyugdíjas él itt, és az egyhónapos rendezvénysorozattal is szeretnénk nekik kedveskedni, tisztelegni előttük.

A K11-ben csütörtökön rendezték meg az erzsébetvárosi Idősek Hónapjának Nyitógáláját. Zsúfolásig telt a terem, nagyon sokan jöttek el a helyi Idősek Nappali Klubjaiból. Az esemény háziasszonya, Berényi Tímea hosszan sorolta mennyi program várja a következő hetekben a szépkorúakat: a zenés-táncos buliktól, a színházlátogatásig, a kirándulásoktól az ingyenes bőrgyógyászati, szemészeti vizsgálatokig.

– Meg vagyok döbbenve, leesett az állam, hogy ennyire gazdag a választék programokból – kezdte köszöntőbeszédét Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere – Az idősek megérdemlik ezt a kitüntetett figyelmet, hisz egész életüket végigdolgozták, azért, hogy a fiatalabbaknak már könnyebb legyen az életük. Nélkülük Erzsébetváros sem lehetne az, ami ma.

Nehéz témákról is szólt a polgármester: a drasztikus energia-áremelések mindenkinek súlyos terhet jelentenek, az önkormányzatban is mindent megtesznek azért, hogy spóroljanak, még a polgármesteri irodában is gyakran lekapcsolják a lámpákat.

– Önöknek viszont nincs miért aggódni – folytatta Niedermüller Péter – az idősek klubjainak működését nem fogjuk korlátozni, sőt, tervezzük a hosszabb nyitva tartást is.  De lenne még valami, amiről muszáj beszélni. Jön a hideg téli időszak, és mi sajnos nem tudunk minden egyes egyedülálló idős ember mellett mindig ott lenne. Pedig felmérések szerint többen halnak meg kihűlés miatt a fűtetlen lakásukban, mint kint az utcán. Kérem, figyeljenek oda egymásra! Ha tudnak arról, hogy valahol egy idős ember lakik egyedül, és nem látják őt otthonról kimozdulni, csöngessenek be hozzá, kérdezzék meg, hogy van? Nincs-e szüksége valamire.  Mert a közösség megtartó erejét semmi nem pótolja.

A K11-ben a rendezvény komoly része ezzel véget is ért, s a következő bő órát a vidámságnak, a kulturális és gasztronómiai örömöknek szenteltük. Fellépett a nappali klubok tagjaiból alakult Western tánccsoport, a koreográfiát Varga Brigitta, a Király utcai klub munkatársa tanította be neki, s persze ő is kockás ingben, cowboy kalapban ropta a színpadon a vadnyugati táncokat. Ezután a Dózsa György úti Idősek Otthonának egyik lakója, Szenti Évi énekelt örökzöld slágereket, profikat megszégyenítő hanggal és lendülettel. Szintén az egyik klub tagja, Lukovics Erzsébet szavalt, majd a Dózsa György úti klub előadásában végig kacaghattuk az Öreg néne őzikéjének kabaréba illő átdolgozását.



De már mindenki a Kacsóh Pongrác Színház Jazzoperett című előadását várta. Pethő-Tóth Brigitta, Gencsev Gábor művészházaspár visszatérő vendégek a K11-ben. Tavaly is felléptek az Idősek Hónapjának Nyitógáláján, s most új produkcióval, de a régi fergeteges színvonallal hódították meg újra a közönséget. Fényes Szabolcs felejthetetlen melódiáiból énekeltek egy csokorra valót, és akrobatikus táncukat vastapssal honorálta a publikum.

A gála alatt mindenki elfelejthette a gondjait, lélekben megfiatalodott, s az idősek mosolyogva dúdolták a „régi szép idők” dallamait. A műsor végén pedig a Bischitz Humán Szolgáltató munkatársai állófogadásra vártak mindenkit. Ínycsiklandozó szendvicsekkel és üdítőkkel még jobban esett jóízűen beszélgetni, és örülni egymásnak ezen az őszi délutánon.  

kohezios_alap