• írta Buják Attila
  • 2022. május. 09. hétfő
  • 0

Figyel a Nagy Testvér- Térfigyelő kamerák cseréje

Új, nagyléptékű közbeszerzés zajlik Erzsébetvárosban. A kerület Rendészeti Igazgatósága (ERI) megújítja a köztéri térfigyelés rendszerét.
title image

Figyel a Nagy Testvér- Térfigyelő kamerák cseréje

Új, nagyléptékű közbeszerzés zajlik Erzsébetvárosban. A kerület Rendészeti Igazgatósága (ERI) megújítja a köztéri térfigyelés rendszerét. Első fázisban negyven új kamerát kap a Belső-Erzsébetváros. A második fázisban, még az idén zajlik a jelátviteli rendszer és a gerinchálózat korszerűsítése, a harmadik lépcsőben a régi, elavult kamerákat akarják kicserélni. Ideje volt, mivel a 137 működő kamerából 107 elavult volt.

- Vannak 2005-ös, sőt 2002-es típusok is – mondja Sedlák Tibor, az ERI igazgatója. A számítástechnikában ez annyi, mint az autóiparban negyven év.

Maga a rendszer jogi értelemben az önkormányzat felügyelete alá tartozik, szorosan együttműködve a rendőrséggel. Kérdés, megszokták-e az erzsébetvárosiak, ha egyéltalán tudnak róla, hogy minden lépésüket éberen figyelik. Meddig, milyen célból konzerválthatók jogszerűen az utca történései? Sedlák Tibor szerint a jogszabály szerint harminc napig tárolódnak a felvételek. A rendszerből ezután minden automatikusan törlődik. A térfigyelő rendszer elleni örök kifogás természetesen mindig az, hogy „épp ott nincs kamera, ahol kellene.” Sokan példának hozzák a közelmúlt eseményét, a zsinagóga előtti randalírozást, falra vizelést, melyet egy civil szereplő kapott kameravégre. Igaz, a művész nem tett bejelentést, az idillt kitette az online térbe.  

Erzsébetvárosban idén a költségvetés negyven kamera cseréjét garantálja. Volt olyan ósdi kamera, amely olyan képminőséget produkált, melyen szinte semmit sem lehetett felismerni. Ha ez befejeződött, a harmadik negyedévében szintén kiírásra kerül egy közbeszerzés újabb negyven kamera cseréjére.

Kérdés persze, hogy Erzsébetváros kellően be van-e kamerázva.  - Természetesen nem láthatunk mindent – mondja az igazgató.  - Ötven kamera van a Belső-Erzsébetvárosban, negyven-negyven a Középső- és a Külső-Erzsébetvárosban.

A kamerák járőr üzemmódban, háromszázhatvan fokban pörögnek-forognak, pásztázzák a területet. A kerület lakossága úgy ahogy megszokta. A konfliktus örök. Mindenki szereti, ha figyelnek a rendre. Senki sem szereti, ha őt megfigyelik.   

kohezios_alap