• írta Török Zsuzsa
  • 2023. január. 13. péntek
  • 0

Fényes siker a Fényes Porondon!

Díjeső a BIAK artistanövendékeinek a gyermek- és ifjúsági cirkuszfesztiválon
title image

Fényes siker a Fényes Porondon!

Díjeső a BIAK artistanövendékeinek a gyermek- és ifjúsági cirkuszfesztiválon

Erősen kezdte 2023-at a Baross Imre Artistaképző Intézet: január 2-án, a Fővárosi Nagycirkuszban arany-, bronz- és különdíjjal jutalmazta a nemzetközi zsűri versenyzőiket a Yaskrava Arena Dnipra Fesztiválon. A rangos verseny több mint tízéves hagyományra tekint vissza Ukrajnában, az ott dúló háború miatt idén az ifjú artisták megmérettetésének Magyarország adott otthont.

„Párját ritkító ilyen rövid idő alatt létrehozni egy ekkora fesztivált” – mondja büszkeséggel a hangjában Kovács Gábor Dénes az artistaképző igazgatója és elmeséli: nagyon rövid határidővel szervezte meg fenntartójuk, a Nemzeti Artista- Előadó- és Cirkuszművészeti Központ az Ukrajnában honos versenyt, melyre még Mexikóból is érkezett versenyző. Közel 80 résztvevővel zajlott a rangadó, melyre mindössze egy próbanap állt rendelkezésre a Fővárosi Nagycirkuszban.

A Fényes Porond névre fordított cirkuszművészeti seregszemlét mindig Karácsony környékén tartották Dnipro városában. Tavaly még fiatal artistanövendékek egy csoportja képviselte hazánkat Dnipróban a szakmailag ismert és elismert rendezvényen, ám az orosz invázió minden reménytől megfosztotta a szervezőket. Ezért jött a segélykérés Magyarország felé.

A háború kitörése óta is él és túlél az ukrán artistaképzés, ahogy Kovács Gábor Dénes fogalmaz: „Abszurd hősiességgel gyakorolnak naponta ezek a fiatalok hazájukban.”

Sokan nyilván elmenekültek otthonról, a háború kitörése óta 107 fiatal, ukrán artista fordult meg a Városligeti fasori intézményben. Volt, aki tovább állt, elutazott másik országba családostul, de járnak jelenleg is ukrán diákok a BIAK-ba. „Hitet adunk nekik, hogy nem vész kárba az a rengeteg gyakorlás, amit odahaza végeztek” – magyarázza az igazgató.

Az ukrán cirkuszművészet világhírű. A Fényes Porond Fesztiválon viszont beigazolódott, hogy a kerületben tanuló diákjaink is magas színvonalat képviselnek a szakmában. A BIAK négy zsánerszámot indított a versenyen, és hármat díjjal ismert el a nemzetközi zsűri.

Dienes Kinga produkciója bronz elismerést kapott, felkészítő tanára Pintér Áron, koreográfus Marsi Laura. Zboray Éva tanítványai Usakova Anna és Hellenpárt Levente Csonka Roland koreográfiájával érkeztek a manézsba: szintén bronz díjjal gazdagodtak. A legcsillogóbb – arany – elismerést Buti Olivér és Jagudits András vehették át a Deszka-számukért, amit Kőmives Tibor tanított be, Csonka Roland koreográfiájára. A két ifjú artista műsora a különdíjat is kiérdemelte.

„Az új irányt is díjazta a zsűri, melyben az akrobatikus artista produkció a kortárs előadó művészet gondolatiságával ötvöződik” – magyarázza Kovács Gábor Dénes és hozzáteszi: „Miközben segítettünk az ukrán kollégáknak a rendezvény megszervezésével és lebonyolításával, egyértelmű, hogy szakmai színvonalban is ott vagyunk mellettük.”

Török Zsuzsa

kohezios_alap