• írta Török Zsuzsa Göngy
  • 2022. május. 06. péntek
  • 0

Felemelő és megtartó koncerttel indult az ingyenes örömzenei sorozat

Ingyenes koncertsorozattal ünnepli 20. születésnapját a Spinoza Színház minden csütörtökön a Dob utcában, a Carl Lutz emlékműnél.
title image

Felemelő és megtartó koncerttel indult az ingyenes örömzenei sorozat

Ajándék a Spinozától

Ingyenes koncertsorozattal ünnepli 20. születésnapját a Spinoza Színház minden csütörtökön a Dob utcában, a Carl Lutz emlékműnél. Május 5-én Fegya, Szinetár Dóra és Dunai Tamás örömzenélt a nyitóeseményen. Az öröm kölcsönös volt: megható és felemelő találkozása szervezőknek, előadóknak, nézőknek.

Sándor Anna a Spinoza Színház alapítója és vezetője egy esztendeje mesélt arról: 2022-ben 20 éves lesz pici magánteátruma, s ezt szeretné méltó módon megünnepelni. Az önkormányzat és a Mazsihisz az ügy mellé állt, így mostantól egészen szeptember 8-ig, csütörtökönként 4 és 5 óra között a zsidó világzene hazai sztárjai lépnek a közönség elé. A program nyitott nem csak a kerület, hanem egész Budapest, és a turisták felé is, megmutatva és hirdetve, hogy Erzsébetváros nem csak a bulizásról, hanem nagyszerű kulturális eseményekről is ismert.

Ezek a gondolatok már Niedermüller Péter polgármestertől származnak, aki a nyitóeseményen köszöntötte a megjelenteket. Senki sem számított rá, hogy több száz érdeklődő eljön az első alkalomra, így a beszédek leginkább a meghatottságról, a háláról és a szeretetről szóltak.

– Kétszáz szék se lenne elég, nagyon jó érzés, hogy ilyen sokan eljöttek zenét hallgatni, kikapcsolódni – fogalmazott a polgármester és elmondta, hogy egyezséget kötött a Teremtővel, így csütörtökönként nem fog esni az eső.

– Shalom! – így üdvözölte Heisler András a Mazsihisz elnöke a közönséget és kitért arra, mennyire fontos minőségi kultúrát kínálni az embereknek.

– Izgultunk, hogy kettő vagy öt ember lesz ma itt, csodálatos ez a tömeg! A születésnapos szeretne önöknek ajándékot adni, s tudom, hogy nem rám kíváncsiak, hanem a zenére. Hát, jó szórakozást kívánok!

Sándor Anna a Spinoza lelke ennél többet nem is beszélt, ezt is lábujjhegyen állva a mikrofonnál, ami már a magas férfiakhoz volt beigazítva. Ez a pici nő egyike azoknak, akik Erzsébetváros kulturális életéért naponta sokat dolgoznak. Sándor Anna most is mélyen a zsebébe nyúlt, hisz a következő négy hónapban több mint 70 művész munkáját kell majd kifizetnie, karöltve a támogatókkal.

A verőfényes tavaszi délutánon egészen a Rumbach utcáig álltak vagy ültek emberek, várva a fellépőket.

Fegya, Szinetár Dóra és Dunai Tamás nem haknizni jöttek ide, a szavak legnemesebb értelmében értéket és érzéseket hoztak a házak ölelésébe.

Nem volt se színpad, se kulissza. Nem voltak kapkodó műszakiak, ideges szervezők. Egyetlen szirénázó autó sem törte meg azt a hangulatot, amit május 5-én egy órában megtapasztalhattunk együtt. Kint, az utcán.

Szinetár Dóra mesélt. Elmesélte, hogy egy rabbi megtanította jiddisül egy dal erejéig, és nagyon megküzdött a nyelvvel. Elmesélte, hogy édesapja, Szinetár Miklós a kerületben nőtt fel, s a sok szörnyűség ellenére mosolyogva tud nosztalgiázni a gyerekkoráról, melyre szeretettel gondol vissza, nyilván azért, mert túlélte.

És Szinetár Dóra énekelt. Azon az édes-bús hangján, amitől sírni kell, amit nem lehet nem szeretni. A klezmerzene örömteli, szenvedélyes és egyben szomorú világa megnyílt előttünk, az utca kövén, az öreg tömbházak ölelésében.

Dunai Tamás szintén énekelt héberül. S bár a mellettem ülő hölgy, Ágnes elmondta, hogy a Hegedűs a háztetőn tejesembere neki Bessenyei Ferenc, és senki más, Dunai Tamás Tevjéje, ott a járdán mégis meggyőzte őt, s könnyekkel a szemében tapsolt a művésznek. És Dunai Tamás Ady verset mondott, közben Párizsban járt az ősz, és hálát mondott, hogy ennyi ember ilyen családias hangulatban tud együtt lenni.

Fegya pedig a tőle megszokott szerénységgel, alázattal zenélt egy zongorán, adta a pontos, kiszámítható és lüktető hátteret, valódi kíséretet kollégáinak.

Nem csak együtt voltunk, hanem együtt lüktettünk, kacagtunk és könnyeztünk május 5-én egy fantasztikus közönséggel-közösséggel a Spinoza örömzenei sorozatának nyitórendezvényén. Május 12-én Masa Tamás és a Sabbathsong lép majd ki a járdára. Önök pedig ne hagyják ki! Az ünneplő Spinoza Színház és Sándor Anna olyan ajándékot ad a közönségnek minden csütörtökön, amitől biztos vagyok benne, hogy mi mindannyian többek és jobbak leszünk!

kohezios_alap