• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. október. 26. szerda
  • 0

Faápolási munkák a kerületben

Miért kell gallyazni vagy kivágni?
title image

Faápolási munkák a kerületben.

Miért kell gallyazni vagy kivágni?

Éles hangú kommentek jelentek meg az elmúlt napokban a különböző erzsébetvárosi közösségi oldalakon. Valaki azt írta: az önkormányzat emberei éjjel járnak fákat kivágni, más szerint értelmezhetetlen okokból egészségesnek látszó fákat vágtak ki a Nefelejcs utcában. Akadt, aki szóvá tette: gallyazás folyik a környékén, de emiatt olyan helyekre is kitették a megállni tilos táblákat, ahol egy darab fa sincs.

Utánajártunk, mi a híresztelések alapja, mi történik a kerületben lévő fákkal? Kérdéseinkre az Erzsébetváros Kft. kertésze, Kalmár Attila válaszolt.  

Elmondta, úgynevezett faápolási munkák zajlanak a kerületben, ebbe beletartozik a gallyazás, de szükség esetén a selejtezés is, azaz az életveszélyes, menthetetlen állapotban lévő fák eltávolítása. Minden beavatkozás előtt fák állapotát igazságügyi szakértők vizsgálták meg, szakvéleményükben leírták a megállapításaikat, és azt is, hogy mi a teendő a fákkal. A feladatok végrehajtásával az Erzsébetvárosi Kft. bízták meg. Tehát ők a munkájukat szakszerűen és jogszerűen végzik.

A faápolási munkálatok végrehajtására csakis a BKK által meghatározott időpontban kerülhet sor, azért, hogy a tömegközlekedésben a legkisebb fennakadást okozzák.

Fontos tehát hangsúlyozni: a beavatkozások okai minden esetben a veszély elhárítása, illetve az esetleges súlyos balesetek megelőzése.

Nem mellesleg arra, hogy egy ilyen fa kidőlése milyen veszélyes lehet, példa, hogy szeptember közepén egy váratlan szélvihar kidöntött egy fát a Kéthly Anna téren. Szerencsére akkor személyi sérülés nem történt.

A kötelező faápolásokra három helyszínt jelöltek ki a szakemberek. Az egyik a Dohány utca elején volt, ahol október 16-án éjjel gallyazták a fákat, azért, hogy a trolik felsővezetékeit tehermentesítsék, és a biztonságos közlekedés feltételeit megteremtsék. Itt nem kellett fákat kivágni.

– Emellett rendbe tettük a Bethlen Gábor teret is. Itt is gallyaztunk, illetve az egyik fát sajnos selejtezni kellett, mivel annyira rossz állapotban volt. Ezen kívül a Nefelejcs utca három szakászára kaptunk végrehajtási engedélyt. Az elmúlt hétvégén, szombaton is dolgoztunk az egyik utcaszakaszon, ahol négy darab fát ki kellett vágnunk. Ezeknél a fáknál az előzetes igazságügyi szakértői vizsgálatok olyan súlyos betegséget állapítottak meg, hogy a fák élet-és balesetveszélyessé váltak, ezért kellett eltávolítani őket. A mostani hétvégén is folytatjuk a munkát: ismét négy darab fát fogunk kivágni. – tette hozzá az Erzsébetváros Kft. kertésze.

Egy-egy ilyen munkálat végrehajtása bonyolult intézkedéseket kíván: a vezetékek áramtalanításától kezdve, a környék lezárásáig, sok a teendő. A kordonnal körbevett területeken sem autó, sem gyalogos nem haladhat át. Mivel ezekhez sok engedélyt kell megszerezni, a faápolásokat minden helyszínen egy-egy zárással szerették volna megoldani. Ehhez kérték az Erzsébetvárosi Rendészeti Igazgatóság segítségét is. Az ERI vezetője, Sedlák Tibor elmondta, a rendészek a kihelyezett táblákat, kordonokat ellenőrízték, és a lezárt területeken hagyott gépjárművek tulajdonosait értesítették, hogy ne maradjanak autók a műveleti helyszíneken. Legközelebb, október 29-én és 30-án az István utca és Damjanich utca közötti szakaszt kell majd ellenőrizniük.

A faápolási munkák miatt október 28-án 16 órától másnap 16 óráig megállási tilalmat és behajtási korlátozást rendelnek el a Nefelejcs u. 37. számtól a Nefelejcs u. 53. számig tartó utcaszakaszon.

Október 29-én 16 órától várhatóan másnap 16 óráig a Nefelejcs u. 55. számtól a Damjanich u-ig, mindkét oldalon megállási tilalom és behajtási korlátozás lesz érvényben. 

kohezios_alap