• írta Erzsébetváros Önkormányzata
  • 2023. március. 07. kedd
  • 0

Erzsébetváros x Örkény István Színház: Március 15-i megemlékezés

A kerületi március 15-ei ünnepség ihletője e jeles napnak az a megkapó tulajdonsága, hogy mindenki magáénak érzi, generációtól, világnézettől, életelvtől függetlenül. Valami, amiben egyek vagyunk.
title image

A kerületi március 15-ei ünnepség ihletője e jeles napnak az a megkapó tulajdonsága, hogy mindenki magáénak érzi, generációtól, világnézettől, életelvtől függetlenül. Valami, amiben egyek vagyunk. A forradalom és szabadságharc emelkedettsége és igazsága mindannyiunk számára olyasmi, amihez minden időben mérjük magunkat: szabadságvágyunkat, bátorságunkat, kitartásunkat, tűrőképességünket, tapasztalatainkat.

Mindezért a kerületi ünnepség kerüli a kapcsolatot az aktuálpolitikával, inkább az ünnep lelkiségére koncentrál, és felidézi azokat a kerek évfordulókat, amelyek március 15-éhez kötődnek.

A 175 évvel ezelőtti márciusra emlékezve Petőfi és Kölcsey szövegei hangoznak el, felcsendül néhány, a szabadságharc idején született népdal, rövid beszédet mond Niedermüller Péter polgármester, elénekeljük a Himnuszt. 🇭🇺

Budapest 150. születésnapjára tekintettel az érkezés és távozás ideje alatt Kodály Psalmus Hungaricusának és Bartók Tánc-szvitjének dallamait hallhatjuk. Mindkét mű kereken 100 éve született, a városegyesítés 50. évfordulójára.

A megemlékezés házigazdája Mácsai Pál, közreműködnek Patkós Márton és Zsigmond Emőke színművészek, a helyszín a Madách tér, szervező a hetedik kerületi önkormányzat és az Örkény Színház.

 

Program:

09:30 | Koszorúzás a Klauzál téren

10:30 | Ünnepi megemlékezés a Madách Imre téren az Örkény Színház rendezésében. Az eseményen beszédet mond Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere.

11:30 | Erzsébetváros Díszpolgári címek és elismerő díjak átadása a K11 Művészeti és Kulturális Központban (1075 Budapest, Király u. 11.). Műsort ad Haagen Imre és a Dalköltők Társasága.

kohezios_alap