• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. október. 18. kedd
  • 0

Erzsébetváros irodalmi ösztöndíjasai a Margó-fesztiválon

Az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj országos szakmai presztízsét bizonyítja, hogy az idei Margó Irodalmi Fesztiválra is meghívták a került által támogatott szerzőket
title image

Erzsébetváros irodalmi ösztöndíjasai a Margó-fesztiválon

Az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj országos szakmai presztízsét bizonyítja, hogy az idei Margó Irodalmi Fesztiválra is meghívták a került által támogatott szerzőket. A beszélgetés moderátorának pedig Szücs Balázs kulturális alpolgármestert kérték fel. Noha a program a „Margó” egyik záróeseménye volt, sokan maradtak ott, és hallgatták végig a beszélgetéseket, majd az ösztöndíjas szerzők felolvasásait is.

Szücs Balázs elmondta, az irodalmi ösztöndíjat Simon Márton költővel indították el. A legfőbb céljuk az volt, hogy Erzsébetváros szellemi arculatát átformálják. A kerület ne a bulinegyedről legyen hírhedt, hanem a főváros kulturális negyedévé váljon, amely nyitott a sokszínű kortárs művészetek felé.

– Ez az első olyan irodalmi ösztöndíj, amelyet önkormányzat finanszíroz, és a középgenerációs íróknak, költőknek, műfordítóknak nyújt segítséget. – folytatta Szücs Balázs – Ennek a nemzedéknek ugyanis szinte nincs is egyéb szakmai pályázati lehetősége. Nagyon fontosnak tartjuk azt is, hogy ez egy abszolút politikamentes szakmai elismerés. A magas szakmai nívót jelképezi az is, hogy a zsűri tiszteletbeli elnöke, Lator László, Kossuth-díjas költő, a zsűri vezetője pedig a neves irodalomkritikus, Gács Anna. A zsűri által kiválasztott legjobb pályamunkák alkotói fél éven át, havi nettó 160 000 forintos támogatást kapnak a készülő új köteteikhez.

Idén öt szerző részesült Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjban: Szabó Imola Julianna, Tamás Zsuzsa, Szíjj Ferenc, Závada Péter és Tóth Kinga. Utóbbi betegsége miatt nem tudott eljönni, de felolvasásra szánt koszorúverseket ő is küldött. Szücs Balázs alpolgármester arról is kérdezte az alkotókat: mit jelent számukra ez az ösztöndíj? A válaszokból kiderült: az anyagi támogatás lehetőséget nyújt arra, hogy az érdemi alkotómunkára tudjanak koncentrálni. Az ösztöndíj egyik feltétele volt az is, hogy két-két Erzsébetvárossal kapcsolatos tárcát is írniuk kell, amely a kerületi lapban is megjelenik. Szabó Imola Julianna megjegyezte, számára izgalmas kreatív feladat volt sétálni a kerületben, és lejegyezni a benyomásit. Szíjj Ferenc fontosnak tartja azt is, hogy felolvasó estekre, író-olvasó találkozókra is rendszeresen meghívják őket. Závada Péter szerint a mai kultúrpolitikai helyzetben nagyon jó, hogy ez egy ideológiamentes támogatás. A világban már nagy hagyománya van annak, hogy az irodalom helyekhez is kötődik, például Németországban városok működtetnek irodalmi ösztöndíjakat. Erzsébetváros kezdeményezését itthon pedig már Józsefváros is követte. Takács Zsuzsa azt emelete ki, hogy Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíjnak már olyan jelentős a szakmai elismertsége, hogy minden szerzőnek megtiszteltetés a támogatottak közé bekerülni.

Az írók, költők röviden bemutatták a készülő könyveiket, és egy-egy részletet fel is olvastak belőlük. A prózai és verses szövegeknek különleges zenei atmoszférát teremtett improvizációival Ratkóczi Huba, muzsikus, gitáros. 

kohezios_alap