• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. május. 26. csütörtök
  • 0

Erzsébetváros fája: Ginko biloba

Erzsébetváros fája elismerést idén egy törékeny kis fiatal Ginko biloba nyerte el.
title image

Erzsébetváros fája: Ginko biloba

Erzsébetváros fája elismerést idén egy törékeny kis fiatal Ginko biloba nyerte el. A díjazott fácska a Károly körút Dob utca sarkánál zöldell. A fák szépségversenyét a Klímakabinet múlt évben hirdette meg először, s tavaly az idősebb fák versengtek. Most az ifjabb fanemzedék került fókuszba.

 A klímakabinet három fát jelölt meg, és a szavazás a Facebookon folyt. A verseny rendkívül szoros volt, a legtöbb voksot kapó Ginko biloba mindössze egyetlen szavazattal utasította maga mögé a vetélytársait. A második és harmadik helyen holtverseny alakult ki egy Garay téri Gömbköris, illetve a Lövölde téren cseperedő vadgesztenye fák között.

A győztes Ginkgo biloba, azaz páfrányfenyő az egyik legősibb fafajta. Közeli rokonai, mintegy 270 millió éve fejlődtek ki, és közülük a jégkorszakot egyedüli fajként a Ginkgo biloba vészelte túl Kínában. A kivételes szívóssága teszi alkalmassá arra, hogy még a füstös, benzingőzös pesti belvárosban is képes megküzdeni az elemekkel. Méltán remélhetjük tehát, hogy ez az ifjú fa még nagyon sokáig fogja ékesíteni Belső-Erzsébetvárost. Természetesen nem ő az egyetlen páfrányfenyő a kerületben.

Mivel Erzsébetvárosban köztudottan nagyon kevés a zöldfelület, minden egyes fát még jobban meg kellene becsülnünk. Ne feledjük: egyetlen fa 50 kg oxigént termel, és még több CO2-t dolgoz fel egy vegetációs időszakban. Egyébként a Ginko biloba gyógyító hatásai is ismertek: a leveleiből nyert kivonat javítja a vérkeringést, az anyagcserét, kiváló antioxidáns.

Tóth Csaba, a Klímakabinet vezetője is hangsúlyozta: az Erzsébetváros fája kezdeményezéssel is fel szeretnék hívni az itt élők figyelmét arra, milyen fontosak a fák, és vigyázzunk rájuk!  

kohezios_alap