• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2023. március. 16. csütörtök
  • 0

Erzsébetváros a márciusi ifjakra emlékezett

„A szabadságnál nagyobb érték a világon nincs!”
title image

„A szabadságnál nagyobb érték a világon nincs!”
Erzsébetváros a márciusi ifjakra emlékezett

Csendes főhajtással, koszorúzással kezdődött a március 15-ei ünnepség a Klauzál téren, az 1848-as emlékműnél. Az emlékező közösség ezután a Madách térre vonult, ahol az Örkény István Színház művészei adtak az alkalomhoz méltó műsort.



Dohnányi Ernő Ünnepi Nyitánya után népdalok, Petőfi versek, a Himnusz, a Szózat szólaltak meg Mácsai Pál, Zsigmond Emőke, Csuja Imre, Patkós Márton tolmácsolásban, felejthetetlenné téve 2023. március 15-ét.

Mácsai Pál az alkalom házigazdájaként arról gondolkodott hangosan: Mit és hogyan ünneplünk ezen a napon? „Egy érzületet, lelki állapotot, a jobbik énünket, ’48-at, amiből nem engedünk. Bár számos világnézet tartja magát 1848 egyenes ági örökösének, olyan erkölcsi erőt testesít meg, ami változatlan” – fogalmazott a színidirektor.

Niedermüller Péter arra emlékeztette az ünneplő közösséget, hogy 175 évvel ezelőtt a márciusi ifjak a szabadságért harcoltak.

 „Nincs levegő, nincs élet szabadság nélkül, a szabadságnál nagyobb érték a világon nincs. A márciusi ifjak üzenete, hogy olyan országban nem akarunk élni, ahol kirekesztett, kiszolgáltatott emberek vannak. A demokrácia azt jelenti: a nemzet mindenkié!” – mondta a polgármester, hozzátéve, hogy „Magyarországnak akkor lesz jövője, ha Európa része marad.”



kohezios_alap