• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2022. november. 30. szerda
  • 0

Elstartolt a téli ZsiMü!

Emlékkiállítás és irodalmi kocsmatúra Erzsébetvárosban
title image

Emlékkiállítás és irodalmi kocsmatúra Erzsébetvárosban

Elstartolt a téli ZsiMü!  

Két évvel halála után emlékkiállítás nyílt Markovics Ferenc munkásságából a Mazel Tov étteremben. A Balázs Béla-díjas fotóművész, érdemes és kiváló művész képei egészen december végéig maradnak a falakon, a kultikus Akácfa utcai vendéglátóhely összes termében.

A tárlattal megnyílt a Zsidó Művészeti Napok téli rendezvénysorozata, mely december 20-ig 14 estén át invitálja irodalmi kocsmatúrára a kultúra szerelmeseit. A programokban kortárs írók és költők ülnek közös asztalhoz olvasóikkal, az érdeklődőkkel és egy moderátorral az Instantban, a Kisüzemben, a Gólem Színház kávézójában, a Szimplában, illetve a Mazel Tov étteremben.

„Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel” – idézte Robert Capa magyar származású fotográfust Szücs Balázs alpolgármester a Mazel Tov étteremben, ahol Markovics Ferenc emlékkiállításával kezdődtek el a Zsidó Művészeti Napok téli rendezvényei.

„Élt egy ember közöttünk, aki képes volt közel menni pályatársaihoz, a természethez, saját magához. Ezeken a fotókon megjelenik az egymás iránti tisztelet, az egymásra figyelés. A mi feladatunk is az, amit megmutatnak Markovics Ferenc képei: közelebb menni egymáshoz” – fogalmazott Szücs Balázs.

Baranyi Péter fotográfus Markovics egykori mentoráltjaként mondta el egészen hasonló gondolatait: „Itt kiállított fotói zömmel a filmgyári évekből származnak: werkfotók, standfotók, zsánerportrék. Az volt a Feri titka, hogy természetesen viselkedtek a közelében az emberek. Béke, nyugalom vette körül. Szerették, s ezért engedték magukhoz közel.”

Vadas Vera elmondta, hogy számára Markovics Ferenc rokonként, barátként, munkatársként segítette az életét. „Mindenhol jelen volt, ahol komoly emberek fordultak meg” – emlékezett a ZsiMü igazgatója, hozzátéve, hogy a Mazel Tov étteremben az év végéig várhatóan 15 ezer ember láthatja majd a fotóművész emlékkiállítását.

Markovics Ferenc az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek adta életműve jelentős részét, tizenegyezer-ötszáz fotót, negatívot, diapozitívot, és sok ezret ajándékozott a Semmelweis Egészségügyi Múzeumnak. De még így is hatalmas mennyiségű fotót hagyott hátra, melynek töredékével, 70 képpel emlékeznek december végéig gazdag pályafutására a ZsiMü és a Mazel Tov szervezésében.

Az emlékkiállítással megnyílt a Zsidó Művészeti Napok téli rendezvénysorozata is, mely kötetlen irodalmi találkozásokra, fehér abrosz mellé várja a kultúrára szomjazókat. Az irodalmi kocsmatúrán kortárs írókkal, költőkkel beszélgethetnek az érdeklődők egy pohár ital mellett, tájékoztatott Ámon Betti, a ZsiMü sajtófőnöke.

kohezios_alap