• írta Barát József
  • 2022. szeptember. 23. péntek
  • 0

Élőlánc a Fasori Gimnázium előtt

„Veletek vagyunk!”– ezt írták molinójukra a Fasori Evangélikus Gimnázium diákjai, akik csütörtökön reggel élőlánccal tüntettek tanáraikért.
title image

Élőlánc a Fasori Gimnázium előtt

 

„Veletek vagyunk!”– ezt írták molinójukra a Fasori Evangélikus Gimnázium diákjai, akik csütörtökön reggel élőlánccal tüntettek tanáraikért. Aláírásként színes festékbe mártott kezük lenyomatával hitelesítették az üzenetet.

A „Reggeli a tanárokért” elnevezésű tüntetést két érettségi előtt álló diák szervezte a közösségi hálón, hogy az első órán való részvétel helyett támogassák tanáraikat, akik méltán tartanak igényt bérük növelésére, terheik csökkentésére, sztrájkjoguk visszaállítására. Reggel 7:45-kor maguk a szervezők is meglepődtek, mert sokkal több diák jött el, mint akik előre jelezték érkezésüket: a résztvevők legalább 200-an voltak. A diákok egyike beszédet is mondott, kifejtve: az ő korosztályuk nem élhet álomvilágban, ki kell állniuk jövőjükért. Mint mondta, a nyertesek és vesztesek között az a különbség, hogy a nyertesek sohasem adják fel, éppen ezért kérte a gimnázium tanáraitól: ne adják fel!



Az evangélikus gimnázium tucatnyi tanára is részt vett a polgári engedetlenségben, az első óra megtartása helyett inkább a diákokkal tartott. Igaz, aki beállt volna az élő láncba, azt finoman kitessékelték: ez most a diákok tiltakozása, amivel éppen őket támogatják. Az élőlánc résztvevői elénekelték a „Mi vagyunk a Grund” című dalt és a Kossuth nótát majd és azt üzenték a kapuba kiálló tanáraiknak: „Büszkék vagyunk rátok.” – Megható és lelkesítő esemény volt – így sommázta a történteket az Erzsébetváros újságnak a polgári engedetlenség egyik felnőtt résztvevője, és hozzátette: ez erőt ad a nehéz időszakban.      

kohezios_alap