• írta Barát József
  • 2022. szeptember. 15. csütörtök
  • 0

Egészségfejlesztés karnyújtásnyira

Budapesten ma még egyedülálló, példaértékű program részeként az erzsébetvárosiak új egészségügyi szolgáltatásokat és az egészség védelmét szolgáló forradalmian új eszközöket vehetnek igénybe.
title image

Egészségfejlesztés karnyújtásnyira

 

Budapesten ma még egyedülálló, példaértékű program részeként az erzsébetvárosiak új egészségügyi szolgáltatásokat és az egészség védelmét szolgáló forradalmian új eszközöket vehetnek igénybe. Ezeket mutatták be a sajtótájékoztatón, amelyet az Egészséges Budapest program helyi megvalósításáról szeptember 15-én tartottak a Bischitz Humán Szolgáltató Központ Peterdy utcai épületében. A jövőben itt dietetikus, pszichológus, gyógytornász és masszőr áll a jelentkező kerületi lakók rendelkezésére. Az  idősek és a gyerekek ellátását távdiagnosztikai eszközök segítik, a háziorvosi praxisközösségek pedig helyben elvégezhető laborvizsgálathoz szükséges műszert kaptak.  

– A járvány rádöbbentett bennünket arra, hogy az önkormányzatoknak az eddiginél többet kell tenniük a kerület lakónak egészségéért. Nőtt a háziorvosok terhelése, miközben az orvosi kar egyre idősebb lesz, anyagi lehetőségeink pedig korlátozottak. Így vázolta a kerületi egészségügy helyzetét Niedermüller Péter polgármester azt is hozzátéve, hogy a kerület lakóinak átlagéletkora is növekszik, ami szükségessé teszi, hogy az ellátás menjen hozzájuk és ne fordítva történjen. A távdiagnosztikai eszközök és az új szolgáltatások segítenek abban, hogy a növekvő igényeknek sikerüljön megfelelni: sommázta Niedermüller Péter és köszönetet mondott az elvégzett munkáért a Bischitz Humán Szolgáltató Központ munkatársainak, illetve a távdiagnosztikai eszközöket biztosító Doktor24 szolgáltatónak.

A Telemedicina szolgáltatás lehetővé teszi, hogy gyermekintézményekben, idősek otthonaiban és otthoni szakápolás során rögzítsék a páciensek szív és tüdőhangjait, felvételeket készítsenek a torokról és a hallójáratokról, bőrelváltozásokról. Az eszközöket orvosi végzettség nélkül is kezelhetik mindazok, akiknek képzéséről a szolgáltató gondoskodott. A továbbított adatok alapján a Doktor24 orvosai felállítják a diagnózist, terápiás javaslattal élnek, beutalót adhatnak a betegeknek, gyógyszert írhatnak fel számukra.

Az egészségügy sokszor emlegetett gondjainak megoldása az együttműködés lehet. Orvosoké, betegeké és környezetüké, amelybe az önkormányzat is beletartozik. Erről beszélt a sajtótájékoztatón Dr. Badacsonyi Szabolcs, a VII. kerületi egészségügyi kooperációs team vezetője. Mint mondta, az Egészséges Budapest Program keretében most megvalósított erzsébetvárosi projekt igazi unikum, példaértékű lehet más kerületek számára is. A program része az is, ahogyan segítik azoknak a háziorvosi praxisközösségeknek a létrehozását, amelyek emelt szintű szolgáltatást tudnak biztosítani a betegeknek. Beszereztek például a beteg közelében az ágy mellett, vagy a háziorvosi rendelőkben elhelyezhető úgynevezett POCT (Point of Care) készülékeket, amelyek ujjbegyvérből negyven féle labortesztet tudnak elvégezni, alkalmasak székletvér és tumormarkerek meghatározására, kimutatják, hogy a betegnek volt-e infarktusa, jelzik a vérrögképződéssel járó betegségeket.

Peszleg Zsófia, a Humán Szolgáltató Központ egészségügyi divízió, illetve a projekt vezetője elmondta, hogy a háziorvosi praxisközösségek munkáját a jövőben a Peterdy utcai idős bentlakásos otthon VI. emeletén, több új emelt szintű szolgáltatás is segíti. Elsőként a pszichológusi ellátás csatlakozott a szolgáltatáshoz. Terápiáinak része többek között a relaxáció, autógén tréning, a dohányzásról leszoktatás, illetve a gyászfeldolgozás is. A szolgáltatások köre tovább bővült. Helyet kapott a dietetikai tanácsadás is, többek között a szív és érrendszeri megbetegedések, anyagcsere betegségek, csontritkulás diétás tanácsadásaival. Ennek keretén belül, készülék segítségével vizsgálják a testösszetételt, csontsűrűséget és elérhetővé vált az online szakorvosi konzultáció is. Lehetőséget teremtettek a gyógytorna szolgáltatás bevezetésére, mint például gerinctorna, illetve felső és alsóvégtag torna. A nondoktori funkciók mindennapos munkáját a praxiskoordinátor és az egészségfelelős segíti.

Nem csak a praxisközösségek orvosai adhatnak javaslatot az emeltszintű szolgáltatások igénybevételére. Azokat a kerület minden lakója térítésmentesen igénybe veheti, aki jelentkezik a +36 30 871 10 27-es koordinátori telefonszámon, vagy a világhálón a [email protected] címen.

Kiegészítő szolgáltatás nyújtásával csatlakozott a csapathoz a Vakok és Gyengénlátók közép-magyarországi regionális egyesülete is. Az egyesület gyengénlátó gyógymasszőrei kedvezményes áron állnak a kerület lakóinak rendelkezésére. Ők a koordinációs irodán keresztül érhetők el a +36 70 773 3988-as telefonszámon.

kohezios_alap