• írta Buják Attila
  • 2022. május. 16. hétfő
  • 0

Családi nap a Klauzálon – futballisták kontra kutyások

Családi nap keretében folytatódott szombaton a Belő-Erzsébetváros ikonikus pontjának számító Klauzál tér felújítási terveinek vitája.
title image

Családi nap a Klauzálon – futballisták kontra kutyások

Családi nap keretében folytatódott szombaton a Belő-Erzsébetváros ikonikus pontjának számító Klauzál tér felújítási terveinek vitája. A tervek (ötlettérképek) a helyszínen, a Klauzál téri piacon, és a helyi sajtóban már jóideje láthatók. A lakók a változatokról az online felületeken is tájékozódhattak, szavazhattak. Az ötletbőség ahogy az várható volt, nagyobb, mint amennyit a „fizikai tér” (a tér relatív kicsisége) és a kerület pénztárcája elbír. A hozzászólásokból nem hiányzott az irónia sem. (Űrhajókilövőállomás, unikornis simogató, facér hölgyek kérése, hogy a pályákon több jóképű fiatalember mozogjon.) Az általánosságok mellett (több zöldfelület, új fák, ivókút, semmi favágás) voltak olyan ötletek is, mint a futókör kocogóknak, tekepálya, melyekre sajnos itt „nincs tér.” A közösségi várostervezés nem újdonság, észak-európai városokban rendszeresen gyakorolják. De látni kell: ez egyfajta kísérlet. Korántsem biztos, hogy azok döntenek jobban, akik többen vannak.  

A családi nap megnyitójára Niedermüller Péter polgármester is eljött. A polgármester szerint az Erzsébet tér rendbetétele az önkormányzat adóssága. Ha körülnézünk látjuk, a Klauzál kicsi tér. El lehet gondolkodni azon, hogy mindent egy helyre akarunk-e bezsúfolni, vagy átgondoljuk, milyen funkciókat akarunk idetelepíteni. A polgármester szakmai ügyekbe nem akar beleszólni. Hogy hol legyen a kutyafuttató, milyen magas a játszótér kerítése, az közösségi döntés lesz. A tervezés lényege az, hogy megpróbálják a lakókat bevonni.

A tervezés koordinátora, Gallai Renáta a pillanatnyi állást ismertetve mondta: az aktívan beleszóló térhasználók két nagyobb csoportba tömörülnek. Kutyásokra és nemkutyásokra. Itt húzódik a főfront. Mert nőhet a zöldfelület 32-ről 56 százalékra, lehet zajmentesebb a kerítés, „akinek kutyusa van, annak az a lényeg, hogy a futtató legyen jó nagy. Minél nagyobb.

A kutyások nem állnak túl jól. A futtató a felére zsugorodhat, miközben mancsot nem sebző gyöngy-kavicsot kap. A családi nap (interaktív workshop) egyik célja az volt, hogy a két legaktívabb csoport (sport plusz játszótér kontra kutyák) valamiféle egyezségre jussanak. Egyelőre az ütközéseket láttuk. Illetve sejtettük a forró délelőttben, mivel a bevezetőket követő három workshopot az időjárás meghiúsította. Az első nyárias szombaton a lakók érthetően nem a Klauzált választották. A kutyások fő harci ereje sem vonult fel. Mindössze egy feketeruhás hölgy küzdött, oldalán feleket kutyával. A padok mellett fogyott a bringaturmix (eper, spenót, sóska, máktej, karalábé). A tér ma még poros, kopottas. A beruházás indul.       

 

kohezios_alap