• írta Sári Judit
  • 2022. szeptember. 19. hétfő
  • 0

Civil Korzó és Judafest: a köszöntők

Ez a nap is azon alkalmak egyike volt, amikor az események, és nem a megnyitóbeszédek, köszöntők viszik el a pálmát, viszont itt idén érdemes volt meghallgatni a rövidre szabott beszédeket, nem csak az ünnepélyesség, hanem a tartalom miatt is.
title image

Civil Korzó és Judafest: a köszöntők

Nem volt kegyes a délelőtti időjárás vasárnap, de ez nem befolyásolta sem a kitelepülő civileket, sem a folyamatosan érkező látogatókat: összességében több ezer ember sétált, nézelődött, érdeklődött, falatozott és szórakozott az 5. erzsébetvárosi Civil Korzón. Azon a Civil Korzón, ami testvériesen megosztozott a Madách téren a 15. Judafest rendezvényeivel.

Ez a nap is azon alkalmak egyike volt, amikor az események, és nem a megnyitóbeszédek, köszöntők viszik el a pálmát, viszont itt idén érdemes volt meghallgatni a rövidre szabott beszédeket, nem csak az ünnepélyesség, hanem a tartalom miatt is.

A Civil Korzót Szücs Balázs alpolgármester nyitotta meg, a könnyű tavaszi kabátban érkező alpolgármester fázósan, de örömmel köszöntötte a nézőket. Elmondta, hogy 5 évvel ezelőtt még senki nem gondolta, hogy ennyire fontos lesz az, hogy a civil szervezetek összetartsanak, és mennyire fontos az, hogy a most előttünk álló nehéz időszak, az ősz és a tél várható nehézségei előtt fel tudják venni a kapcsolatot akár egymással, akár a lakossággal. Ez az, az esemény, ami azt is jelzi, hogy számíthatunk egymásra. Mint megtudtuk, rövidesen megnyílik a Klauzál tér és a Nagy Diófa utca sarkánál egy új civil központ, melyet a főváros támogatásával tudott létrehozni a kerület.

-        Önkormányzatunk elkötelezett a civil szervezetek és programjaik iránt, ezért ezt a közösségi teret a jövőben a helyi civiljeink ingyen használhatják közösségi térként. Mindenkit szeretettel várunk majd – zárta köszöntőjét a civil ügyekért is felelős alpolgármester.

Kenesei Marcell a Bálint Ház igazgatója szeretettel köszöntötte a megjelenteket a 15. Judafesten, ahogy fogalmazott, a zsidó közösségnek az ünnepén.

-         A Judafest egyszerre szól zsidó szervezetekről, zsidó kisközösségekről és szól az egyénekről, de nem csak zsidókról, és nem csak zsidóknak. A Judafest egy találkozási pont. Zsidónak lenni nem is olyan régen, amikor a szüleink felnőttek, akkor egy titok volt, egy tabu. Ma, nagyon sok szervezet, közösség, támogató közös munkájának eredményeképp nem ez a helyzet. A zsidóság nem csak vallás, hanem hagyomány és kultúra, nép, sorsközösség, személyes érzés, nagyon sokféle identitás és önazonosság tartozik hozzá.

A Judafest sajátossága az együttműködés, zsidó szervezetek között és nem zsidó szervezetekkel, a nyitás és az elfogadás, fogalmazta meg a Bálint Ház igazgatója. És ahogy az immár 2. alkalommal közösen megrendezésre kerülő Civil Korzó és Judafest rendezvénye is mutatja: ez működik, és jól működik.

Niedermüller Péter köszöntőjének elején hangsúlyozta: „itt Erzsébetvárosban, a 7. kerületben, a Madách téren, a világ legtermészetesebb dolga hogy otthont adunk az itt egyébként is otthon lévő zsidó kultúrának, hagyománynak és vallásnak”, majd közölte, örömmel látja, milyen sokan vannak fiatalok a nézőközönség között.

-         Nagyon fontos, hogy a fiataloknak megmutassuk, elmeséljük, milyen zsidóként élni, milyen zsidó családba születni, milyen a hagyományokat, a gyakran tragikus családtörténeteket folytatni. Azt szeretnénk, ha ebben a kerületben mindenki otthon érezné magát. Az szeretnénk, ha ez egy olyan kerület lenne, amelyben mindenki, teljesen függetlenül a kultúrájától, bőrszínétől, vallásától, szexuális identitásától otthon érezné magát, és érezné, hogy ennek a közösségnek a tagja lehet. Az önkormányzat mindig örömmel és büszkén fogja támogatni ezeket az eseményeket, és minden olyan kulturális eseményt, ami azt a célt szolgálja, hogy a különböző irányokból érkező emberekből egy új, boldog, szabad és demokratikus közösséget formáljon.

 

kohezios_alap