• írta Adminisztrátor
  • 2020. július. 07. kedd
  • 2

Budapest Építészeti Nívódíja 2020

Budapest Építészeti Nívódíja 2020
title image

Budapest Építészeti Nívódíja 2020

Egy város építése, fejlesztése ugyan a jelenben történik, de a jövőnek szól. Olyan rendszereket, épületeket alkotunk, amelyek évtizedekben, évszázadokban mérhetően adnak karaktert, életet a városnak. Számtalan példa áll előttünk, amelyekben nagy elődeink megvalósították a feladatban rejlő lehetőséget. Amikor a ma Budapestjéről szólunk, ennek a több száz éves múltra visszatekintő alkotómunkának az eredményeit látjuk. Mindez felbecsülhetetlen értékű: ez adja Budapest egyediségét, megannyi apró csodáját.

A mi feladatunk, hogy folytassuk az értékteremtő munkát olyan épületek, közösségi terek, parkok, udvarok, lakóházak megépítésével, amelyek száz év múlva is karakteresen fogják formálni a városképet és szolgálni Budapestet, a budapestieket.

Ezt a szellemiséget képviseli a Budapest Építészeti Nívódíja kezdeményezés. Látszólag csak az épületekről szól, de valójában arról a történetről is, ami a tervezéstől egészen a használatig húzódik: az építészeti minőségnek része lesz a felépülő ház lelke is. Az építészet kulcs a város életében. A város jövőjének központi elemét, az emberléptékűséget és az emberközpontúságot legjobban, leghitelesebben az építész szakma tudja átélhetően és megélhetően megteremteni. Ezt a mozzanatot állítjuk fókuszba a Nívódíjjal egy különleges platformon, ahol olyan emberek gyűlnek össze, akik kitalálják, megtervezik és megvalósítják milyen város lesz Budapest 50-100 év múlva.

Budapest Főváros Önkormányzata és a Budapesti Építész Kamara, valamint a Budapesti Építész Kamara és a Lechner Tudásközpont együttműködésében megvalósuló Budapest Építészeti Nívódíja pályázat minden szempontból igyekszik megragadni az építészet értékteremtő voltát, kiemelni a jó és követendő megoldásokat, a kimagasló minőséget, és ezek elismerésével példát mutatni.

További információk és a pályázati adatlapok itt érhetők el!

panoramic-budapest-city-skyline-st-stephen-s-basilica-hungary_123766-80-1090px
kohezios_alap