• írta Adminisztrátor
  • 2020. május. 06. szerda
  • 1

Bírósághoz fordultunk a fővárosi kormányhivatal közleménye miatt!

Bírósághoz fordultunk a fővárosi kormányhivatal közleménye miatt!
title image

Bírósághoz fordultunk a fővárosi kormányhivatal közleménye miatt!

Még április közepén adott ki a fővárosi kormányhivatal egy közleményt. A közleményük alapvetően két állításból állt, egyik sem volt igaz, ezért bírósághoz fordultunk. Azt kérjük, a bíróság mondja ki, hogy a fővárosi kormányhivatal megsértette a jóhírnevünket, amikor az önkormányzatot sértő, valótlan tényeket közölt az MTI-vel.

Melyek voltak a sértő, hamis állítások?

    1. hamis állításuk: Arra kötelezték az önkormányzatot, hogy ha a veszélyhelyzetben a polgármester olyan döntést hoz, amelyet egyébként a képviselőtestületnek kellett volna, akkor ezt a döntést, és a döntés indokait küldje el a fővárosi kormányhivatalnak.

  1. hamis állításuk: Mivel az önkormányzat ezt nem küldte el nekik, ezért ők, mint törvényességi felügyeleti szerv vizsgálatot indítottak.

Mi az igazság?

Épp fordítva történt. Nem a kormányhivatal kereste az önkormányzatot, hanem az önkormányzat kereste meg a kormányhivatalt. Ha ugyanis olyan jogszabályt kell újonnan alkalmazni, ami az önkormányzatokat érinti, de nem teljesen egyértelmű a szabályozás, akkor a kormányhivatalhoz fordulhatunk, ők pedig szakmai segítséget nyújtanak az adott szabály értelmezéséhez.

Március 11-én az önkormányzatok ilyen jellegű segítséget kértek a kormányhivataltól. Ők ezt a fajta szakmai segítséget egy körlevélben küldték meg. Ebben a körlevélben az önkormányzatot semmire sem kötelezték, később mégis erre hivatkoztak.

Április 15-én erre a körlevelükre hivatkozva kérték, hogy a Czeglédy és Társa Ügyvédi Irodával megkötött szerződéssel kapcsolatos dokumentumokat küldjük el nekik. Mi ezt azonnal megtettük. Ennek ellenére másnap megjelentették a fenti alaptalan állításaikat.

Az első állításuk azért nem igaz, mert semmire sem kötelezték az önkormányzatot, erre nincs is joguk. Ők egy olyan szerv, amelynek az is a dolga, hogy szakmai segítséget nyújtson az önkormányzatoknak. Ebben az esetben is egy ilyen segítségről volt szó.

A második állításuk azért nem igaz, mert semmilyen vizsgálatot nem indítottak. Törvényességi felügyeleti szervként, egyébként joguk lenne vizsgálódni, ha úgy látnák, hogy az önkormányzat törvénysértést követett el. Az önkormányzat eddig is és ezután is a jogszabályok szerint működött, és ezután is e szerint fog működni.

Erzsébetváros Önkormányzata

kohezios_alap