• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. július. 08. péntek
  • 0

Az esélyegyenlőség és a sokszínűség hónapja: Erzsébetváros a nők jogaiért

Egész hónapban olyan rendezvények, kulturális programok várják a látogatókat, amelyek azt is bemutatják: miért szép a sokszínűség, és mennyivel jobb elfogadó közösségekben élni. Az önkormányzat együttműködik olyan civil szervezetekkel is, amelyek különböző hátrányos helyzetű csoportoknak próbálnak segíteni. Most két olyan szervezetet mutatunk be, amelyek a nők jogaiért küzd.
title image

Esélyegyenlőség és sokszínűség

Erzsébetváros a nők jogaiért

Július az esélyegyenlőség és a sokszínűség hónapja Erzsébetvárosban. Az önkormányzati vezetés számára a társadalmi egyenlőség, a tolerancia, a másság elfogadása kiemelkedő értékek. Olyan kerületben szeretnénk élni, amely bőrszíntől és származástól függetlenül mindenki otthona tud lenni. Ahol nem különböztetnek meg senkit hátrányosan a szexuális identitása miatt, nem illeti kevesebb jog a nőket, és a fogyatékkal élők emberi méltósága sem sérül.

Egész hónapban olyan rendezvények, kulturális programok várják a látogatókat, amelyek azt is bemutatják: miért szép a sokszínűség, és mennyivel jobb elfogadó közösségekben élni. Az önkormányzat együttműködik olyan civil szervezetekkel is, amelyek különböző hátrányos helyzetű csoportoknak próbálnak segíteni. Most két olyan szervezetet mutatunk be, amelyek a nők jogaiért küzd.

 

A sokkoló adatok szerint Magyarországon minden héten meggyilkol egy nőt az ex-vagy-jelenlegi férje, partnere. Ezeket a nőket meg lehetett volna menteni, ha időben kapnak segítséget.

A NANE: Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesületének irodája a VII. kerületben van, itt elsősorban belső képzéseiket tartják. A NANE szociológus munkatársa, Dés Fanni elmondta: körülbelül harminc szakmailag képzett önkéntessel dolgoznak együtt. Ők a NANE segélyvonalain várják azoknak a hívását, akik veszélyben érzik magukat. Fontos ezen a téren is a prevenció, vagyis a nők már akkor kérjenek segítséget, amikor még „csak” azt érzik, hogy valami nincs rendben a párkapcsolatukban. Mondjuk a partnerük a lelki, fizikai bántalmazást azzal magyarázza, hogy a nő felelős érte, ő provokálta ki.

Idén februárban a NANE a PATENT Egyesülettel közösen megalakították a Segítők Hálózatát is, amely praktikus ügyekben is segít, például a bántalmazott hogyan tud feljelentést tenni, szükség esetén elkísérik őt a bíróságra. A kliensek pszichológussal, jogásszal, szociális munkással is konzultálhatnak.

A NANE ingyenesen, anonim hívható telefonszáma: +36 80 505 101

 Hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22, kedd 8-12 és szerda 12-14 óra között

 

e-mailen: [email protected] címre vagy a NANE Facebook oldalán. Illetve a chat üzeneteket szerdánként 16-18 óra között fogadják.

 VII. kerületi önkormányzat együttműködik az EMMA Egyesülettel is. A szervezet eredetileg a nők otthon szülésének jogáért, valamint a szülészeti erőszak ellenni fellépésért alakult meg.

De mi is az a szülészeti erőszak? „Mi ezt is a nemi erőszakok közé soroljuk, mert ugyanolyan maradandó fizikai, lelki sérüléseket okozhat a nőnek. – mondja Ékes Noémi, az EMMA Egyesület vezetőke.

Hozzáteszi, a szülészeti erőszak nap, mint nap megtörténik, amikor a szülő nőknek olyan gondatlanságból elkövetet sérüléseket, fájdalmat okoznak, amelyek elkerülhetők lettek volna. Az EMMA azért küzd, hogy az anyák társadalmi helyzete javuljon, és hogy a nők határozottabban képviselhessék a jogaikat. Az EMMA Egyesület zöld számát bármilyen anyasággal kapcsolatos problémával lehet hívni, akár a szülés utáni depresszió miatt is. Az anyák, sokszor munka mellett nem csak a gyerekeiket gondozzák, hanem a család idős tagjait is, és a háztartási munka is rájuk szakad. És nincs, akikkel megosszák a gondjaikat.

Ahhoz, hogy a nők társadalmi helyzete javuljon, kulcsfontosságú a női önsegítő közösségek építése. Ezért hozták létre az EMMA Műhelyt is, amely az egész országban női köröket szervez. A találkozókról az EMMA Facebook oldalalán lehet informálódni.

Az EMMA munkájában több mint ötven kiképzett önkéntes vesz részt.

Az EMMA Vonal zöld száma természetesen anonim hívható:  +36 80 414 565

kohezios_alap