• írta Sári Judit
  • 2022. november. 04. péntek
  • 0

Az emlékezés koszorúja

A jelenlegi Polgármesteri Hivatal épületének története „kicsiben” magában hordozza ’56 eseményeinek szinte valamennyi fontos mozzanatát.
title image

A korabeli Lenin krt. 6. szám alatti volt kerületi pártház helyén ma az Erzsébet körút 6. szám alatti Polgármesteri Hivatal épülete található, portája előtt emléktábla hirdeti az 1956-os eseményekben elfoglalt szerepét. Hagyományosan ezen emléktábla előtt hajt fejet Erzsébetváros a forradalom leverésének napjára, a szabadságharc hőseire emlékezve.

Szücs Balázs alpolgármester beszédében hangsúlyozta: „A Nagykörút VII. és VIII. kerületi szakasza nem tartozik ’56 legendás helyszínei közé, pedig akár tartozhatna is. A november 4-e utáni szervezett forradalmi ellenállás ugyanis itt tartott ki legtovább a fővárosban. A jelenlegi Polgármesteri Hivatal épületének története „kicsiben” magában hordozza ’56 eseményeinek szinte valamennyi fontos mozzanatát.” Az alpolgármester történelmi visszatekintésében kitért a forradalmárok szerepére a Hangos Híradó megszervezésében, beszélt a Lenin körúti csoport tagjairól, az ellenállás megszervezőiről.

-          Ha történelmi rálátással megvizsgáljuk: ezeknek az embereknek semmi esélyük sem volt az óriási túlerővel szemben. De ez nem tántoríthatta el őket, csak a fizikai erőfölény kényszerítette a Lenin körúti csoportot visszavonulásra. Legyen ez az erő és a reményég példája számunkra, mikor elhaladunk ezen emléktábla mellett – zárta beszédét Szücs Balázs, aki dr. Kispál Tibor alpolgármesterrel közösen helyezte el az emlékezés koszorúját a Lenin körúti csoport emléktáblájánál.

kohezios_alap