• írta Barát József
  • 2023. január. 31. kedd
  • 0

Airbnb: nincs szükség öncélú korlátozásra

Újra összeült az önkormányzat rövidtávú szálláskiadással (airbnb) foglalkozó munkacsoportja.
title image

Airbnb: nincs szükség öncélú korlátozásra

 

Újra összeült az önkormányzat rövidtávú szálláskiadással (airbnb) foglalkozó munkacsoportja, amelynek feladata az volt, hogy a kerületi lakók nyugalmának érdekében feltételekhez kösse a szállóvendégek fogadását. Egy kormányhivatali döntés a közelmúltban azonban ezt a célt ellehetetlenítette.

Három éve a kormány lehetővé tette, hogy az önkormányzatok megszabják: egy-egy lakást évente hány napig lehet kiadni turistáknak. „Töltött fegyvert adtak a kezünkbe” – hallottuk Bárdi Zsuzsa alpolgármestertől a munkacsoport elnökétől, aki szerint a kormány azt várta, hogy a neki kedves szállodaiparnak kedvező döntéseket a dühös lakók kedvében járva az önkormányzatok hozzák meg. Az elnök-asszony álláspontja szerint a korlátozásnak valójában csak akkor van értelme, ha annak feloldását az állandó lakók érdekeinek képviseletéhez lehet kötni. 

Terézváros és Erzsébetváros nagyjából egyszerre kezdett hozzá a feltételek kidolgozásához, ám a VI. kerületben nem hoztak létre konszenzusra törekedő bizottságot, hanem a képviselőtestület még a múlt tavasszal saját hatáskörben döntött a szabályokról. Ezek közé tartozott például az, hogy az üzemeltetőnek rendelkeznie kell a lakáskiadáshoz a társasház hozzájárulásával, a szállás kiadója köteles a társasház házirendjét angolul kifüggeszteni, és saját vagy megbízottjának telefonszámát közzétenni a szálláshely bejáratánál. A Kormányhivatal november végén azonban hatályon kívül helyezte ezt a szabályozást. Kinyilvánította, hogy az önkormányzatok csak és kizárólag arról dönthetnének, hogy 128 vagy 212 napot engednek, de a törvényekben meghatározott feltételekhez képest semmilyen egyéb, a társasházak életét megkönnyítő, a lakók nyugalmát garantáló feltételt nem szabhatnak.

Az erzsébetvárosi munkacsoport újabb ülésével a kormányhivatali döntést várta, hogy elfogadhassa a korábban már kidolgozott feltételeket. Ezt azonban a kományhivatali döntés meghiúsította. A testületi tagok állásfoglalása szerint nincs értelme annak, hogy szálláskiadást öncélúan korlátozzák, ha ezzel nem tudnak a kerület lakónak érdekeit szolgáló kritériumokat szabni. A kormányhivatali döntés szerint ráadásul minden korlátozásnak egyformán kellene vonatkoznia azokra, akik betartják a szabályokat, és akik megsértik azokat. A testület a jövőben egyeztető fórumként, a tapasztalatcserét segítve azonban tovább is működik. Egyik legfőbb célja lesz, hogy kiszűrje azokat az ügyeskedőket, akik a fekete, vagy szürkezónában próbálnak üzletelni, nem tartják be a minősítési rendszer szabályait, nem fizetnek adót, és ezzel egyszerre sértik a lakók és a szabálykövető szálláskiadók érdekeit. 

kohezios_alap