• írta Barát József
  • 2022. október. 17. hétfő
  • 0

Ahol biztonságosabb lett az éjszaka

Thierry Charlois, Párizs önkormányzatának az éjszakai élet negatív jelenségeinek visszaszorításáért felelős koordinátora avatta be hallgatóságát a francia főváros erőfeszítéseinek tapasztalataiba.
title image

Ahol biztonságosabb lett az éjszaka

 

Az éjszakai szórakozóhelyeken jelentősen csökkenthető a szexuális zaklatás eseteinek száma, ha az összes érdekelt fél – közöttük a vendéglátók, a rendfenntartók, a média szereplői – elítélik ezt a magatartást, komolyan veszik az áldozatok sérelmeit. Egyebek mellett ez derült ki az erzsébetvárosi önkormányzatban megtartott „Biztonságos éjszakai élet: lehetőségek, jó gyakorlatok Párizsból” című szemináriumon. A rendezvényen Thierry Charlois, Párizs önkormányzatának az éjszakai élet negatív jelenségeinek visszaszorításáért felelős koordinátora avatta be hallgatóságát a francia főváros erőfeszítéseinek tapasztalataiba. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a kiképzett mediátorok, segítők gyakran eredményesebbek a nyugalom, a biztonság megerősítésében, mint a rendőri erők.

 

Párizsban jól kiépített önkormányzati hálózat gondoskodik arról, hogy az éjszakai élet veszélyeit csökkentse. A francia főváros egyik alpolgármesterének ez kifejezetten feladata – vele együttműködésben dolgozik Thierry Charlois –, és minden olyan kerületben vannak együttműködő partnereik, ahol jelentős számban működnek éjszakai szórakozóhelyek. Az intézkedések kidolgozásában fontos szerepet játszik az évente kétszer ülésező, úgynevezett Éjszakai élet tanács, amelyben jelen vannak az állami intézmények, a különféle szakmai szervezetek képviselői, a civilek, a vendéglátósok, szakértők, de még olyan fiatalok is, akik gyakran járnak szórakozni.

Az érdekelt felek együttműködése különösen fontos manapság, amikor a #metoo mozgalom hatására változóban van a közmegítélés, ma már egyre kevesebben tekintik bocsánatos bűnnek az engedély nélküli érintést, a bántó, szemtelen beszólásokat. Jellemző, hogy egy Párizsban végzett közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a nők 67 százaléka átélt már zaklatást, miközben egyértelmű rendőrségi és kórházi statisztikák bizonyítják , hogy a nemi erőszak adatai változatlanok. Tehát nem nőttek, bár egyre többen panaszkodnak bántalmazásra. A koordinátor azt is elmondta, hogy az erőszakos esetek nyolcvan százaléka lakásokban rendezett partikon, sőt a családi otthonokban történik, így az éjszakai szórakozóhelyek valójában biztonságosabbak, mint a magánlakásokban  megtartott összejövetelek.

Az erőszak, a zaklatás visszaszorításában fontos szerep jut a kommunikációnak. A 25 ezer regisztrált tagot számláló technopartikat népszerűsítő Facebook-oldalon például rendszeresen felhívják a figyelmet a partidrogok, az alkoholfogyasztás veszélyeire, de arra is, hogy tilos más italához nyúlni, tilos más testét engedély nélkül megérinteni. Franciaországban nagy jelentőséget tulajdonítanak az oktatásnak, az érzékenyítésnek is. Alkoholárusítási engedélyt csak olyan vállalkozó kaphat, aki kétnapos tanfolyamon vesz részt, ahol azt is meg kell tanulnia, hogyan viselkedjen részeg ügyfelekkel, és milyen eljárások csökkentik az egyébként tilos partidrogok hatását, ha mégis önveszélyes szerhasználók kerülnek vendégeik közé. A biztonsági őröknek viszont 175 órás kiképzést írtak elő, és a szórakozóhelyek általában biztonsági cégekkel kötnek szerződést a rend fenntartására. A kerületi rendészeket arra tanítják, hogy tilos az áldozathibáztató magatartás, a panaszokat komolyan kell venni, fel kell ajánlani a feljelentés lehetőségét és a pszichológusi szolgáltatást annak, akit trauma ért a zaklatás miatt. Hasznosnak bizonyult több új kezdeményezés is. A londoni rendőrség által indított „Keresd Angelát” mozgalomban már hatvan, címkével jelzett szórakozóhely vesz részt a francia fővárosban is. Ez azt jelenti, hogy ha egy vendég bármelyik alkalmazottnak azt mondja, hogy Angelát keresi, tudják: az illető veszélyben érzi magát, és kimentik helyzetéből. Egy mobiltelefonos alkalmazás olyan nőket hoz össze, akik félnek egyedül kimenni az utcára. Így csoportosan vagy legalább párban indulhatnak el, akik egy irányba tartanak.

A párizsi önkormányzat tanácsosa azt is elmondta, hogy az Erzsébetvárosban sok gondot okozó utcai randalírozás ellen Rotterdamban kortársi közvetítők, mediátorok szolgálatait veszik igénybe. Feltűnő ruházatú, jól kiképzett, nyelveket beszélő fiatalok elsősorban a segítségüket ajánlják fel. Tanácsaik alapján az érkezők könnyebben megtalálhatják a zenei ízlésüknek, elvárásaiknak, pénztárcájuknak megfelelő helyeket. A mediátorok jelzik, hogy szükség esetén lehet rájuk számítani. Rendőrök helyett tehát a bulizókkal nagyjából egyidős mediátorok tartják a közvetlen kapcsolatot a bulizókkal, de szükség esetén hívják a járőröket. Thierry Charlois azt is elmondta, hogy Párizsban Szajna-parti kikötő területén működő szórakozóhelyek maguk fizetnek a városrészben rendjét fenntartó biztonságiak munkájáért, ami így az önkormányzatnak nem kerül pénzébe. 

kohezios_alap