• írta Sári Judit
  • 2022. szeptember. 16. péntek
  • 0

A tegnapi vihar országszerte hatalmas károkat okozott

Ahogy tegnapi posztunkban megírtuk, délután kettétört egy hatalmas fa a Kéthly Anna parknál.
title image

A tegnapi vihar országszerte hatalmas károkat okozott, Erzsébetvárost sem kerülte el az orkánszerű széllel, hatalmas mennyiségű csapadékkal érkező vihar. Ahogy tegnapi posztunkban megírtuk, délután kettétört egy hatalmas fa a Kéthly Anna parknál, megrongálva a kerítést, az alatta parkoló motort, kerékpárokat, és hatalmas szerencse a szerencsétlenségben, hogy személyi sérülés nem történt.

A káreseményt követően azonnal a helyszínre érkezett dr. Kispál Tibor alpolgármester, a kerületi kertészeti munkákért és takarításért felelős Erzsébetváros Kft. vezetője és több munkatársa, valamint a helyszín biztosítását néhány perccel a baleset után megkezdte Erzsébetváros Rendészeti Igazgatósága.

A hatalmas fa gyakorlatilag kettétört, a felső része és a teljes lombkorona dőlt rá a Nyár utcai oldal kerítésére, a körülbelül 4 méter magas csonka törzs a földben maradt.

A mentést végző erzsébetvárosi kárelhárító csapatok együttműködve a kiérkező Katasztrófavédelemmel ellenőrizték a csonk állapotát, biztosították a helyszínt és környezetét, balesetmentesítettek, a Katasztrófavédelem ellenőrizte az éppen a dőlés irányában lévő tűzcsapot,  elzárták a vizet, a megsérült kandelábert áramtalanították. A tér Nyár utca felőli oldalát az ERI elzárta, szalagokkal körbekerítette, járőreikkel a hajnali órákig folyamatosan biztosították a területet. Az Erzsébetváros Kft. az eseményt követően ellenőrizte a parkban éppen kiépítés alatt álló öntözőrendszert, ami szerencsére nem szenvedett súlyos károkat, majd reggel 7 órakor megkezdték a fa feldarabolását. Kispál Tibortól megtudtuk, hogy a jelenlévő kertészeti szakemberek a fa vizsgálatát követően egyértettek abban, hogy egészséges fáról volt szó, ami a törés vonalában és a letört felületeken is egyértelműen látszott, viszont fajtáját tekintve olyan fáról van szó, amit már nagyon régen nem ültetnek a kerületben. Éppen ezért a jövőben az összes kerületi fa ilyen jellegű vizsgálatát is kezdeményezi a kerület. 

A vihar után a kerület összes terét és parkját a biztonság kedvéért lezárták, a kertészet munkatársai ma délelőttre végigellenőrizték az összes fát, sérülést keresve. Szerencsére ma délre a letört ágak eltakarítása után minden közparkot meg tudtak nyitni a lakosság előtt. A most feldarabolt fát pedig két rászoruló családhoz szállítja el az Erzsébetváros Kft. A helyreállítást megkezdték, a növényesítés pótlásáról pedig gondoskodik a kerület.

kohezios_alap