• írta Adminisztrátor
  • 2021. április. 26. hétfő
  • 4

A szokásos heti összefoglaló helyett április 23-án, pénteken Erzsébetváros polgármestere online fogadóórán válaszolt a lakók kérdéseire.

A szokásos heti összefoglaló helyett április 23-án, pénteken Erzsébetváros polgármestere online fogadóórán válaszolt a lakók kérdéseire.
title image

A szokásos heti összefoglaló helyett április 23-án, pénteken Erzsébetváros polgármestere online fogadóórán válaszolt a lakók kérdéseire.

A szokásos heti összefoglaló helyett április 23-án, pénteken Erzsébetváros polgármestere online fogadóórán válaszolt a lakók kérdéseire.


Az előzetesen beérkezett kérdések közül a legtöbben a köztisztaságra, a közbiztonságra illetve a teraszok újranyitására kíváncsiak.


Köztisztaság


„ Tudom, hogy a kerület nagy erőfeszítéssel takarítja az utcákat, különösen a járványhelyzet óta. Mégis nagyon sok a kutyapiszok, amelyeket a kutyatulajdonosok nem takarítanak fel. Nagy bevétele származna a kerületnek, ha elkezdenék büntetni a nem takarító gazdákat. Egyre több a közterületen járókelők, teraszok száma, fontos lenne a higiénia. Tervezik-e a fokozott ellenőrzést és az esetek szankcionálását?”


Nem a büntetésben, hanem a szemléletváltásban hiszünk.
Három géppel és kézi erővel is folyamatosan mossuk, takarítjuk az utcákat.
Munkatársaink havonta 1,5 millió négyzetmétert mosnak át. (naponta átlagosan 40-50 ezer négyzetméter járdafelület és parkolósáv)
Folytatódik tovább a kézi takarítás, a szemét összeszedése, a kutyafuttatók takarítása és a zöldhulladék összeszedése is.
Természetesen megértjük, hogy a vírushelyzet alatt még az eddigieknél is nagyobb lakossági igény az utcák takarítása, fertőtlenítése. Erzsébetvárosban már elindult az úgynevezett takarítás kampány, melynek keretében folyamatosan fertőtlenítjük az utcákat, kiemelten az óvodák, iskolák környékét, hiszen az oktatási intézmények újranyitásával természetes, hogy a szülők szeretnék a lehető legnagyobb biztonságban tudni gyermekeiket. Kampányunk keretében már elérhetők, azok a videók melyekben alpolgármestereink is részt vesznek a kerület takarításában.:https://www.facebook.com/101715417969719/videos/796128444638572 
A teraszok újranyitásával természetesen fokozódik majd az utcai piszok, szemét. Sajnos forrásaink végesek, hiszen minden egyes köztisztasági dolgozó, 1000 lakó után takarít Erzsébetvárosban. Ennek ellenére köztisztasági dolgozóink minden nap többször is takarítják a közterületeket. Az közeljövőben elérhetővé válik majd egy úgynevezett erzsébetvárosi kosztérkép, amelyen a lakosság megjelölheti majd, ha nagyobb szeméthalommal, illegális hulladéklerakattal találkozik.
Valóban komoly problémát jelentenek a nemtörődöm kutyatartók is a kerületben. Az elmúlt időszakban felvettük a kapcsolatot a Zöldeb vezetésével, velük közösen kampányt indítunk, tájékoztatókat és zacskókat osztunk, amint a járványhelyzet megengedi.

Közbiztonság


„Házunkban, a Damjanich u. 28/B-ben egy hónap alatt két betörés volt. Feltételezzük, hogy kerületszerte gyakoribbak a betöréses, besurranó tolvajlásos esetek. Kérjük, figyelmeztessék a lakosságot, hogy a kaputelefonokon ne engedjenek be idegeneket és legyenek elővigyázatosak. Kérjük vegyék fel a kapcsolatot a kerületi rendőrséggel, hogy esetleg tudnának-e gyakrabban járőrözni?”
Az információkat eljuttatjuk a bűnügyi és rendészeti szakterületen szolgálatot teljesítő munkatársaink részére. Bűnmegelőzési tevékenységünk, szolgálatszervezési és szolgálatvezénylési feladataink végrehajtása, valamint az ellenőrzések és járőrútvonalak tervezése során figyelembe vesszük a bejelentők észrevételeit. Az eligazítások során kiemelt figyelmet fordítunk a szóban forgó jelenségek megelőzésére és megszakítására.

Lehetőség szerint kérjük, hívják fel az Önkormányzathoz forduló panaszosok és bejelentők figyelmét arra, hogy az általuk tapasztaltakat a rendőrségnek is jelezzék a 112-es segélyhívó-számon, vagy azonnali intézkedést nem igénylő esetben a [email protected] e-mail címen, lehetővé téve ezzel az azonnali hatósági reagálást vagy a bejelentés kivizsgálását.

Nyilvántartásaink, illetve a statisztikai kimutatások szerint nem lettek gyakoribbak a betörések és besurranásos lopások, a kerékpárlopások, illetve a kábítószerrel összefüggő bűncselekmények sem, és összességében a közbiztonsági helyzet nemhogy romlott, hanem inkább javuló tendenciát mutat.

Erzsébetváros Önkormányzata rendszeresen egyeztet a rendőrséggel, a problémák megoldása érdekében. Terveink között szerepel egy lakossági tájékoztató kampány (megelőzés, bűnbejelentés, tájékozottság)
Mivel a nap 24 órájában sajnos nem tudunk ott lenni mindenhol a kerületben, arra kérjük Önöket, hogy amennyiben szabálysértést észlelnek, maradéktalanul értesítsék az ERI 0-24 órában üzemelő 06-1-461-9040 ügyeleti telefonszámát, vagy írjon a diszpecser@evkf. hu e-mail címre, hogy adott esetben a helyszínen tetten tudják érni az elkövetőket.
Sokan hívták fel a figyelmet a térfigyelő kamerák elavult állapotára is.
Önkormányzatunk 2021. évben a megszorítások ellenére is jelentős pénzügyi fedezetet biztosít az elavult térfigyelő kamerák cseréjére, a hálózati jelátviteli rendszer fejlesztésével összhangban.

Teraszok és kultúrnegyed


Természetesen a teraszok újranyitásával kapcsolatban is számos kérdést kaptunk, illetve többen kíváncsiak a kultúrnegyeddel kapcsolatos tervekre is.
„Választási terveik között szerepelt a kerület élhetőbbé tétele, a forgalom csökkentése és egy kulturális negyed kialakítása. A lehetőség ezekre adott lenne, de attól tartok így a vendéglátóhelyek nehéz helyzetben maradnak, és a helyi szolgáltatásokat igénybe vevők másik kerületekbe lesznek kénytelenek átmenni. Ez különösen látványos lesz olyan kerület-határokon, mint például a Király utca, ahol a 6. kerületben engedélyezett lesz ugyanez, a 7. kerületi részén viszont nem.
Terézvárossal ellentétben miért nem alakítanak ki új teraszhelyeket a parkolók helyén?”


Nem a teraszok, vendéglátósok ellen vagyunk, hanem a lakók védelmében.
A kerületben mindeddig több várakozási engedélyt adtak ki, mint ahány parkolóhely van összesen, a folyamatosan emelkedő számú járművek miatt Budapest legnagyobb népsűrűségű kerülete parkolási tekintetben is zsúfolttá vált.
Az ingyenes parkolás tovább rontotta a helyzetet.


„Mi az oka annak, hogy polgámesteri ciklusának harmada után még semmit nem tudunk arról, milyen tervek készültek/készülnek arról, hogy a bulinegyed/zsidónegyed címén túl immár kulturális negyed legyen a kerület belső része? „
A kultúrnegyed kialakításával kapcsolatban rengeteg tervünk van, ezek közül többet is a koronavírus járvány hiúsított meg.
Már most látható, hogy nemsokára több – Covid biztos – esemény is lesz, érdemes figyelni Erzsébetváros honlapját és facebook oldalát.
Az önkormányzat kommunikációját is érték kritikák, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy kevés felületen és nem eleget kommunikál az önkormányzat.
Ezzel kapcsolatban szeretnénk egy kis türelmet kérni Önöktől, Erzsébetvárosnak is van YouTube csatornája, (sőt, Instagram oldal és Twitter profilja is) amelyre hónapról hónapra egyre több tartalom kerül fel.
Hamarosan megújul a kerületi újság és a honlapunk is sokkal korszerűbb lesz. A kommunikációs csapat mindent elkövet, hogy a szűkös lehetőségek ellenére minél gyorsabban, pontosabban tájékoztassák Önöket a kerületi hírekről, eseményekről.
Természetesen a fogadóóra közben is számos kérdés érkezett erre polgármester úr élőben válaszolt az eseményről készült videót itt tekinthetik meg:https://www.facebook.com/101715417969719/videos/283861116738097

 

kohezios_alap