• írta Török Zsuzsa Gyöngy
  • 2023. március. 16. csütörtök
  • 0

A szebb, jobb, élhetőbb Erzsébetvárosért dolgoznak az önkormányzat kitüntetettjei

Novák „Tata” díszpolgár, Alfonzó posztumusz díszpolgár lett!
title image

A szebb, jobb, élhetőbb Erzsébetvárosért dolgoznak az önkormányzat kitüntetettjei

Novák „Tata” díszpolgár, Alfonzó posztumusz díszpolgár lett!

Március 15-én a Klauzál téri koszorúzást és a Madách téri megemlékezést követően a K11-ben adták át az önkormányzati kitüntetéseket. Ebben az évben összesen tizenhét személy, illetve közösség képviselője léphetett a színpadra, hogy átvegye az Erzsébetváros Díszpolgára, a Pro Urbe Erzsébetváros, az Erzsébetváros Mestere, az Erzsébetvárosi Szent Flórián díj, az Erzsébetváros Közbiztonságáért díj, az Erzsébetváros Sportjáért díj, a Pro Arte Erzsébetváros kitüntető címet. Az elismerések átadása után Haagen Imre és a Dalköltők Társasága adott műsort, majd családias fogadás várta az ünnepelteket.

„A kerület életminősége elsősorban nem a polgármestertől, nem az önkormányzati apparátustól függ, hanem azoktól az emberektől, akik sokat tesznek érte. Akik segítenek abban, hogy Erzsébetváros szebb, jobb, élhetőbb legyen, akiknek a példája megmutatja, hogy a közös otthon jobbítása csak együtt sikerülhet.” – ezekkel a gondolattal köszöntötte Niedermüller Péter március 15-én, a K11-ben a kerület kiválóságait, akik 2023-ban az önkormányzat kitüntetéseit kiérdemelték. A polgármester elmondta, hogy a képviselőtestület minden évben alaposan átgondolja, kiknek a munkáját szeretné kiemelni, ezért az elismerések tényleg nem formálisak.


A díjakat a polgármester mellett az alpolgármesterek – Bárdi Zsuzsanna, Szücs Balázs, dr. Kispál Tibor –, illetve Molnár István és Devosa Gábor önkormányzati képviselők adták át.

És akikre büszkék vagyunk:

Erzsébetváros Díszpolgára posztumusz címet 2023-ban Markos Józsefnek, Alfonzónak ítélte az önkormányzat. Az Érdemes Művész, artista, humorista az Akácfa utcában született, művészetét gyakran hasonlították Chaplinhez vagy Marcel Marceau-hoz. Szállóigévé vált mondata: „Idefigyeljenek emberek!” A díjat fiai Markos György és Markos István vették át.

Erzsébetváros Díszpolgára lett Novák József „Tata”, aki rövid beszédet is rögtönzött, utalva a Bihari János Táncegyüttesre, melynek 1954-ben alapítója volt, s motorja mind a mai napig. A csoport központja az 1970-es évek elejétől az Akácfa utca 32-ben található. Az együttes Erzsébetváros egyik kulturális központja, évente 150-200 gyerek tanulja itt a magyar néptánckultúrát. Novák Tata pedig számtalan elismerése mellé most szűkebb hazája kitüntetését is megkapta.

Pro Urbe Erzsébetváros díjat érdemelt Deák Gábor újságíró,  könyvkiadó, a Magyar zsidó Kulturális Egyesület alapítója, aki több évtizede dolgozik azon, hogy Erzsébetváros zsidó múltját minél többen megismerjék.

Ugyanezt a kitüntetést vette át Fedrid Gábor, korábbi önkormányzati képviselő, aki 1991 óta aktív tagja az Erzsébetvárosiak Klubjának.

Kulcsár Ferencné szintén Pro Urbe Erzsébetváros díjat kapott, félévszázados egészségügyi munkájának elismeréseként, a Csengery utcai rendelőben.

Erzsébetváros Mestere mostantól Lakó Józsefné, azaz a fornettis Erzsi néni, aki a Damjanich utca 30-ban – saját szavaival élve – „sütöget a vásárlóknak”.

A Feri’s Kitchen étterem vezetője és séfje is Erzsébetváros Mestere lett: Salai Ferenc nem csupán konyhaművészetéről híres, hanem karitatív tevékenységéről is.

A mesterek közé léphetett idén egy fiatal titán is: Hamdi Mohamed Aus, kinek vére arab, szíve magyar, és valószínűleg nála a legjobb a gírosz, Erzsébetvárosban! Üzlete a Damjanich utca 39-ben található.

Erzsébetvárosi Szent Flórián díj boldog tulajdonosa lehet Mohácsi Attila tűzoltó százados, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság főelőadója. Határozott hatósági fellépése, szaktudása a kerületi szórakozóhelyek biztonságos működéséhez nagyban hozzájárul.

Erzsébetváros Közbiztonságáért díjat Csatáry Károly rendőr alezredes vett át, aki a kerületben szolgálatot teljesítő egyenruhás rendőrök munkájáért felelős és Holló Béla Józsefné, azaz Zsóka, aki nagyban hozzájárul a kerület közbiztonságának javításához.

A kerületi sportéletből idén Hajdu Ádám edzőt tüntették ki, aki a sportutánpótlás nevelésében végez áldozatos munkát.

Szintén Erzsébetváros Sportjáért díjjal jutalmazták Kántorné Lépold Katalint: 35 éve tanít Erzsébetvárosban, aktív sportszervező, eredményesen versenyezteti diákjait, és nagy hangsúlyt fektet a hátrányos helyzetű gyerekek nevelésére.

Ugyancsak kitüntették a Damjanich utcában élő Németh Miklós edzőt: a Fradiban 105 mérkőzésen, 61 gólt szerzett, 1971-ben négy gólt rúgott a Puskás-féle BEK-döntős Panathinaikosz csapatának, aktív évei után pedig az utánpótlás focistákkal fogalkozott.

Pro Arte Erzsébetváros díjat adományozott az önkormányzat Czeizel Gábornak: a Spinoza Színház állandó rendezőjének nevéhez immár 23 előadás kötődik, köztük a jelenleg is futó Ferenczi és Freud, a Mózes és Jézus Pesten, a Capa és az Albina.

A Belvárosi Színház ünnepelt ifjú sztárja – László Lili – is Pro Arte elismerést érdemelt: őt az Orlai Produkciókban csodálhatja meg a közönség. (A cikk szerzője legutóbb a Tok-tok, avagy hogy pattog a kocka és a Mezítláb a parkban előadásokban tapsolt kivételes tehetségének.)

A díjátadó végén Mácsai Pál az Örkény István Színház igazgatója lépett a színpadra: az ÖrkényKÖZ Műhely művészetközvetítő tevékenységét is Pro Arte Erzsébetváros díjjal ismerte el a kerület önkormányzata.


kohezios_alap