• írta Sári Judit
  • 2022. május. 09. hétfő
  • 0

A Nefelejcs ovi 25. születésnapján jártunk

Erzsébetváros minden óvodája különleges, nem csak a kiváló szakmai program, hanem az ott dolgozók gyermekközpontú nevelési elvei miatt is.
title image

Erzsébetváros minden óvodája különleges, nem csak a kiváló szakmai program, hanem az ott dolgozók gyermekközpontú nevelési elvei miatt is. Ezekbe az ovikba jó járni, minden nap eseménydús, minden játék és tanulási folyamat örömteli, az ünnepek pedig magukat a kisközösségeket teszik különlegesebbé és még szerethetőbbé. A Nefelejcs ovi 25. születésnapján jártunk.

A Nefelejcs Óvoda épülete 1885 körül eredetileg lakóháznak épült, óvodaként 1997 óta működik. A gyermekek számára korszerűen átalakított földszintes épület 2001-ben kibővült a Peterdy utcai szárnnyal, így ma a 7 ovicsoportban összesen 127 kisgyermek neveléséről, elhelyezéséről gondoskodnak. A születésnap idén egyben jubileumi ünnepséggé is alakult, hiszen a negyed évszázados évforduló nem szimplán egy közös ünnepség volt. A vendégek soraiban nem csak a volt dolgozók illetve az óvodák, iskolák, szakmai intézmények munkatársai, hanem az önkormányzat vezetői, irodavezetői is megjelentek: többek között Szücs Balázs alpolgármester, Nagy Andrea képviselő és munkatársuk Jenei Kevin. Képviseltette magát a Humánszolgáltató iroda, a Család és Gyermekjóléti Központ, a VII. kerületi Pedagógiai szakszolgálat, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai kar is.

Az óvodában csoportonként 2 óvodapedagógus és 1 dajka segítségével látják el a gyerekeket, de rendelkezésükre áll logopédus, gyógypedagógus és fejlesztő pedagógus is. Poszukné Nádhera Judit óvodavezető szerint az érzelmi nevelésre helyezik a legnagyobb hangsúlyt, az óvodai program idei különlegessége, hogy olyan érzékenyítő foglalkozásokat tartanak, ami alapján a gyerekek már ilyen fiatalon megismerhetik azoknak az embereknek az élethelyzeteit, például siketek vagy vakok életét, akiknek a hétköznapjai mások, mint amit ők ismernek. Az ilyen tapasztalat, megismerés nagyon fontos ahhoz, hogy befogadó, nyitott felnőtté váljanak a gyerekek.

 

Az óvoda terasza kiváló helyszín volt ilyen nagy létszámú esemény megszervezésére is, és bár az apróságok kevésbé tűntek izgatottnak, a szülők, és a gyerekeket felkészítő óvó nénik annál inkább. De érthető is az izgalom, sokat készültek erre az eseményre mindannyian. Először a legkisebbek köszöntötték a vendégeket, majd bemutatkozott a Nefelejcs Dance tánccsoport. A középső csoportosok közösen elszavalták Zelk Zoltán Csilingel a hóvirág című versét, a nagycsoportosok Nefelejcs Dalárdája kis tavaszi dalcsokorral lépett a közönség elé. Őket két tehetség-ígéret követte, Csomor Lacika és Bazsó Boglárka xilofon bemutatójának tapsoltak a résztvevők. Mészáros Julcsi és Szász Léna közösen adták elő Zelk Zoltán Kis kertész versét, majd utánuk két volt óvodás, ma már iskolás kislány lépett fel, Czene Anna furulyázott, majd  Mezei Virággal közösen adtak elő két népdalt. Az esemény záró részéhez közeledve ismét egy ovis gyermektehetség, Takács Elza Flóra szórakoztatta a közönséget, mégpedig Benedek Elek A kulcs című meséjével, végül az óvodások programjának záróeseménye a Gyögyharmat tánccsoport Körforgás táncbemutatója volt.

Természetesen az óvó nénik is készültek, a 3 kismalac meséjének rendkívül különleges előadásával lepték meg nézőiket. Hogy mitől volt különleges ez az előadás? Az óvoda érzékenyítő programja keretében ez egy néma előadás volt, ahol csak a mimika, a gesztusok, a mozdulatok beszéltek.

És végül, nem születésnap a születésnap torta nélkül, a Nefelejcs óvoda szülinapi emeletes tortájából mindenkinek jutott, termszetesen az elmaradhatatlan jubileumi sütis tüzijáték után. Boldog születésnapot Nefelejcs!

kohezios_alap