• írta Török Zsuzsa
  • 2022. július. 08. péntek
  • 0

A Király összeköt

A legpestibb utca legkirályabb napját ünnepelték a Király-napon, július hetedikén
title image

„Hozzunk létre egy olyan belvárost, amire mindannyian büszkék lehetünk!”

A Király összeköt

A legpestibb utca legkirályabb napját ünnepelték a Király-napon, július hetedikén: szabadtéri kiállítással, kirakodóvásárral, játszótérrel, kulturális és közösségi programok sokaságával. A Király utcában felállított színpadon Abaházy Csaba volt a házigazda – a VI. és a VII. kerület közös rendezvényén.

Meglepett turisták keveredtek erzsébetvárosi és terézvárosi lakókkal csütörtökön, az első Király-napon: derűs délutánt kaptak utcahossznyi kultúrával, egy olyan utcában, mely összeköti a VI. és a VII. kerületet. Csupa-csoda vándorjátszótér, magyar kiskert piac, bolgár rózsakence, ásvány- és sújtásékszerek, apró kézműves műhelyek, mosolygós arcok várták az érdeklődőket, miközben az alkalmi deszkán egymást követték a közönségbarát produkciók.

A Kiskalász zenekar gyermekkoncertje után, már verőfényes napsütésben énekli a közönség Fényes Szabolcs dalait a Spinoza Színház csapatával. A lábak lassan, de megmozdulnak, idősebb hölgyek táncolnak összekapaszkodva, a széken üldögélők pedig együtt dalolnak a művészekkel. „Álmaimban valahol már láttalak én” – dünnyögi mellettem egy hölgy, fekete pólóban, s kedvesen rám mosolyog. „Hatodik kerületi potyázó vagyok” – így mutatkozik be kérdés nélkül, nevetős arccal Manyi, aki nyugdíjas. Elmeséli, hogy minden ingyenes, zenés programra elmegy, legutóbb Pécsett járt, legközelebb Budára indul majd szórakozni. „Imádom ezeket!” – mondja, s megígéri, hogy elolvassa majd az Erzsébetváros hírein a cikket, amiben szerepel.

„Terézváros és Erzsébetváros testvérkerületek, s nekünk ki kell tartanunk egymás mellett. Az a szándékunk, hogy minél többször kihozzuk a kultúrát az utcára. A közös együttélésünket és Budapest sokszínűségét szimbolizálja a Király utca” – ezeket a mondatokat már Soproni Tamástól, a kedves szomszédok polgármesterétől halljuk a színpadon, köszöntő gondolatként.

„Majakovszkijból lett Király. Ebből megérthetjük, hogyan változott meg Terézváros és Erzsébetváros. Közösen építünk hagyományt, közösen szeretnénk egy élhető belvárost is. Ehhez szükségünk van az itt élőkre, akik tesznek ezekért a kerületekért. Hozzunk létre egy olyan belvárost, amire mindannyian büszkék lehetünk!” – fogalmazott a házigazdák nevében Niedermüller Péter polgármester.

A beszédek alatt változik a közönség, a Night Express Zenekar készülődik, majd elindul a bál a Király utcában.

Csepregi Évára megtelik a belváros, tele vannak a járdák, hiába, a Neoton-dalok beleégtek több generáció tudatába, s főleg lelkébe. Zúg a Nyár van, meg a Holnap hajnalig, zeng az egész Király utca, szerencse, hogy csak kora estére jár az idő.

Ki a Király? címmel kvízműsort vezet Abaházy Csaba, a jó megfejtésért ajándék jár, s elmondja, hogy a K11-ben egy Agatha Christie filmadaptációt, egy montázsfilmet láthat a betérő A titokzatos stylesi esetről, Mácsai Pál narrációjával. Erre a programra is hatalmas az érdeklődés, Poirot felügyelő sokak kedvence.


A Kaukázusra újabb generáció érkezik a Király utcába. A színpad előtt, mellett, mögött ugrálnak és énekelnek az emberek, Kardos Horváth Janó is leteszi voksát a biciklizés, a környezetvédelem mellett, tudja, hova érkezett, a közönség ünnepli minden mondatát, minden dalát. „Szabadnapos a szívem, gyere velem, Szalai Éva, te vagy a mindenem” – a záró szám a leghangosabb programelem az este, ezt tényleg mindenki ismeri, a török étterem vezetője is megmozdul rá a büfé előtt.

Aztán már csak a gyors pakolás, a Király-nap nyomait szorgos alattvalók pakolják össze, hogy este 10 után ne zavarjanak senkit hangoskodással.

Folytatás jövőre!

tzs

kohezios_alap