• írta Sári Judit
  • 2022. október. 17. hétfő
  • 0

A Dob utcai óvoda több mint 120 éves múltra tekint vissza

A Dob szó tulajdonképpen egy mozaikszó, ami a Differenciált Óvodai Bánásmód program rövidítése, melynek kidolgozója az a Hűvös Éva volt.
title image

A Dob utcai óvoda több mint 120 éves múltra tekint vissza, mégis, az Erzsébetvárosi Dob Óvoda nem az utcáról kapta a nevét. A Dob szó tulajdonképpen egy mozaikszó, ami a Differenciált Óvodai Bánásmód program rövidítése, melynek kidolgozója az a Hűvös Éva volt, akinek az emléktáblája előtt ma közösen emlékeztek meg az óvoda dolgozói, nevelőtestülete és az önkormányzat részéről Niedermüller Péter polgármester és Szücs Balázs alpolgármester.

A 80’-as évek elejétől dr. Hűvös Éva óvodapszichológus, kandidátus irányításával, az akkori nevelőtestület együttműködésével alakították ki a D.O.B. - „Kell és a lehet között” programot, ami  a 90-es évektől már a hazai óvodák nevelési programjának is része lett, és ezzel elindult a világhírnév felé. Az önkormányzat nevében az emléktáblánál koszorúval tisztelgett a neves pedagógus munkássága előtt Niedermüller Péter, aki a megemlékezést követően az óvoda szervezésében megvalósuló szakmai napok rendezvénye kapcsán is köszöntötte a megjelenteket.

Szücs Balázs alpolgármester támogatásával tavaly állított a nevelőtestület és a kerület közös emléket Hűvös Évának. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy Hűvös Éva történelmet írt akkor, amikor jóval a korát megelőzve, tudatosan fordult a természetes különbözőség, az egyéni igények felé. A differenciált óvodai bánásmód nem csak egy program, hanem egy életszemlélet és egyben útravaló a gyermekek számára ahhoz, hogy magabiztosan lehessenek részesei saját élettörténetüknek. 

kohezios_alap