• írta Sándor Zsuzsa
  • 2022. február. 04. péntek
  • 0

A Biztonságos internet világnapja, február 5.

A BRFK rendszeresen felhívja a figyelmet a cyberbullying, az internetes bántalmazás egyre terjedő jelenségére.
title image

A Biztonságos internet világnapja, február 5.

Az Unicef megdöbbentő adatai szerint naponta több mint 175.000 gyermek megy fel az internetre, életében először. Nem sejtve, hogy veszélyek is leselkednek rájuk.

A BRFK rendszeresen felhívja a figyelmet a cyberbullying, az internetes bántalmazás egyre terjedő jelenségére. Az internetes zaklatásnak bárki áldozatul eshet, de leginkább a fiatal korosztályt fenyegeti.

A bántalmazás célja lehet a fiatal megalázása, nevetségessé tétele, kiközösítése. Előfordulhat, hogy az áldozat bántó, sértő, fenyegető üzeneteket kap egy közösségi oldalon, vagy privát üzenetben.

Feltörik az e-mail fiókját, vagy a közösségi profilját, és a nevében írnak ismerőseinek olyan üzeneteket, amiket ő vállalhatatlannak tart.

A zaklató álprofilt hozhat létre, és a kiszemelt fiatal nevében ír álhíreket, vele kapcsolatos személyes adatokat tesz közzé.

Feltehetnek róla olyan képet, videót, ami kényelmetlen helyzetbe hozza őt.

Milyen aggasztó jelekre figyeljenek fel a szülők? Például, ha a gyerek internet-használati szokásai megváltoznak, bezárkózik. Rosszkedvű, ideges, ingerült lesz, miután internetezik. Barátai elmaradnak, nem mozdul ki otthonról Csökken az önértékelése. Az iskolai teljesítménye romlik, nem tud koncentrálni.

Mit tehet a szülő?  Elsődlegesen azt, hogy odafigyel, beszélget a gyerekével A zaklató bejegyzéseket jelentsék az oldal üzemeltetőjének. Az ilyen üzenetekről fontos képernyőmentést készíteni, és tiltsák le a zaklatót! Ha a zaklatás folytatódik, azonnal forduljanak a rendőrséghez!

KERETES 1.

Sokszor gondot okoz az is, hogy a szülők maguk sem tájékozódnak jól a digitális világban. A szakemberek elsősorban számukra alkották meg a „Gyerekkel a digitális világban” új ingyenesen letölthető e-learnin tananyagot. Megtalálható digatalisgyermekvedelem.hu oldalon.

KERETES 2.

A rendőrség azt javasolja, hogy internetes biztonságunk érdekében változtassuk meg a router gyári jelszavát. A router az a doboz, amit internetes szolgáltató szerel fel az otthonunkban, és amelyhez csatlakoztatjuk a vezetékes vagy vezeték nélkül WIFI-n működő eszközeinket: például televíziót, számítógépeket, okostelefont. A gyári jelszót az illetéktelen behatolók könnyen feltörhetik, a titkos, személyes jelszó viszont megvédhet minket.

 

kohezios_alap